Почиње 54. Празник мимозе: Вријеме је за фешту!

ФОТО: Општина Херцег Нови

Херцег Нови је спреман за велику фешту, 54. Празник мимозе који почиње за два дана. Манифестацију која је више од пола вијека бренд Херцег Новог, отвориће у петак, 17. фебруара поворка кроз град и спектакуларан концерт једне од највећих регионалних звијезда, Марије Шерифовић.

Програм почиње у 18 часова на Тргу Николе Ђурковића, церемонијом подизања заставе Празника мимозе на симбол града, Тору.

Услиједиће поворка мажоретки, Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић и тромбоњера од централног градског трга, преко Шквера и Шеталишта пет Даница, до платоа испред хотела “Игало” на којем ће бити уприличено званично отварање и симболично уручење кључева града Капу Мимозиног карневала. У 21 час почиње концерт Марије Шерифовић.

У суботу, 18. фебруара биће одржана Берба мимозе, догађај који већ деценијама плијени пажњу хиљада гостију и представља један од најпосјећенијих Мимозиних програма.

Програм ће почети дефилеом новских мажоретки, Градске музике, Мјесне музике Ђеновић и тромбоњера, од Портоновог у Кумбору, кроз Ђеновиће, до Дома културе у Баошићима. Традиционално, домаћице из Ђеновића и Баошића служиће посјетиоцима рибу и вино на више пунктова. Од 10 часова ће на платоу испред Дома културе у Баошићима наступити Ивана Негатив и Ђорђе Давид, а потом се програм наставља у Ђеновићима концертом групе Галија од 13 часова.

Истог дана, у вечерњим часовима, у Институту „Др Симо Милошевић“ биће одржан први од два Маскенбала. Уз традиционалан уводни наступ новских мажоретки и Градске музике, на овом балу под маскама присутне ће забављати и локални бенд Егзодуси, Ади Шоше и Никола Роквић. За креативне маске улаз на оба маскенбала је бесплатан, а за најбоље је обезбијеђен наградни фонд вриједан 10.000 еура, са укупно 30 новчаних и робних награда.

Први програми Празника мимозе биће одржани у сусрет званичном отварању, 17. фебруара у 10 часова биће уприличено отварање Изложбе цвијећа у оквиру које ће се у Првој фази Института Игало представити преко 40 излагача из земље и региона, а од 13 часова у хотелу Лазуре почиње Салон вина. На програму првог Мимозиног викенда је и Мала скалинада, трка за најмлађе новским скалама од Шквера до Трга Николе Ђурковића, чији старт је заказан за суботу, 18. фебруар у 12 часова.

У недјељу, 19. фебруара дан почиње Скалинадом, сада већ чувеном трком скалинима од Шквера до тврђаве Шпањола, од 08.30 часова. Истог дана од 12 часова биће организована Фешта на Шкверу, која ће понудити гастро ужитке и музички угођај, а на ривијери  вас од 09 часова очекује манифестација Укуси и мириси Баошића.

Поподне 19. фебруара резервисано је за Дјечији маскенбал у Институту Игало. Журка за малишане до 6 година почиње у 15 часова, а за оне старије, од 7 до 14 година од 17 часова. Увече је на програму „Прича о јужњачком року“, од 19 часова у бистроу „Белависта“.

Током првог викенда очекују вас и бројни програми у Парку мимозе – сваког дана клизање, локалне делиције и музички наступи. Атмосферу у Парку мимозе вечерас од 20 часова ће додатно загријати бенд Гифт са дарк вејв нумерама из ’80-их и ’90-их, сјутра од 19 часова Ансамбл Тоћ, а у петак од 19 часова Ди Џеј Несуно.

За суботу. 18. фебруар припремљен је разноврстан програм већ од 15 часова: салса, зумба, плесачица са ватром, а потом бубњари Драгољуба Ђуричића у саставу Балканска лавина и чувени хрватски поп састав Нови фосили. Увод у наступе биће базар домаће хране и рукотворина који ће бити отворен у 10 часова.

Посјетиоце 54. Празника мимозе очекује сјајан провод уз мирис мора и мимоза, наступи регионалних и свјетских музичких звијезда, као и више од 50 музичких, гастро, културних, дјечијих и спортских програма током 16 дана, од 17. фебруара до 4. марта. Организатори су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.

Комплетан програм можете погледати на сајту: http://www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала:

https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi  и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here