Фадо и севдалинка освојили срца Новљана

Португалски фадо етимолошки вуче корјен из ријечи „саудаде“, који се преводи као носталгија, чежња, жал за нечим, али не у негативном контексту, јер у тој емоцији се ужива, попут емоција опјеваних у севдалинкама.

Кантауторка Маја Милинковић из БиХ објединила је маестрално двије богате традиције, а предивним гласом успјела је да очара публику у Дворани Парк на концерту поводом Дана заљубљених.

Како прича за РТХН, за два музичка стила воли да каже да су као двојајчани близанци, јер имају исте корјене, из којих је настао и нови жанр.

Маја Милинковић, кантауторка

– Пјесма је градска имају доста сличности. Али ипак, ни један изворни дио се не дотичу и не мијешају се, већ постоје за себе и обје инспиришу. Тако је настала „фадолинка“ из фада и севдалинке – наводи она.

Открива да је термин дошао спонтано, током боравка и наступа у Португалу, гдје се код ње јавила потреба да запјева севдалинке, а публику у Херцег Новом пореди са португалском.

– За мене је ово било ново и лијепо искуство, али доста слично Португалу. Публика је озбиљна помно слуша и има добар укус. То су ми показале пјесме, за које нисам знала како ће публика реаговати, које су мало алтернативнијег карактера. Али кад сам добила громогласни аплауз и овације, схватила сам са каквом сам се публиком срела – казала је Милинковић.

Маја Милинковић jе на сцени Дворане Парк наступила је са магистром класичне гитаре, Џанином Зековићем, затим дипломцем класичне гитаре, Адисом Хатунићем и Рифетом Чамџићем на перкусијама.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here