Повеља о сарадњи KДДK ХН и Удружења “Kрводарител” Скопље отвара многа врата

Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови, на позив Удружења „Крводарител“ Скопље , учествоваo je у традиционалној акцији даривања крви одржаној у главном граду Македоније 10. фебруара. Том приликом потписана је повеља о сарадњи.

Kлуб добровољних давалаца крви Херцег Нови први је клуб из Црне Горе који је, послије 32 године, добио позив да учествује у акцији даривања крви у Македонији. Предсједник Зоран Срдановић за РТХН каже да су за осам година постојања заслужили значајно мјесто на овом пољу највеће хуманости.

Зоран Срдановић, предсједник КДДК ХН

-Од оснивања 15. фебруара 2015. године до данас смо организовали 22 акције даривања крви и учествовали у преко двадесет акција у земљама региона. У самом старту смо имали око стотину чланова, клуб је већ те године за Свјетски дан давалаца крви направио своју прву акцију у Дому здравља Херцег Нови, а послије тога усталиле су се акције – меморијал за покојног Јована Kосаћа, а радили смо још једну акцију за Дан општине, коју смо, због згуснутог распореда, помјерили за крај новембра или почетак децембра, подсјетио је Срдановић.

Ови хуманитарци у програм су уврстили и акцију у част Празника мимозе, као и меморијално давање крви у знак сјећање на полицајца Милутина Лековића страдалог на дужности , вишедеценијског даваоца крви. У тој меморијалној акцији учествовали су и припадници Граничне полиције Републике Хрватске, а традиционална акција даривања крви одржана у Скопљу отворила им је још многа врата.

-Сарадњу са Дамиром Смаиловићем, предсједником Удружења “Kрводарител” Скопље, успоставио сам прије пар година у циљу размјене искустава, што је веома значајно у овој области. Они су одлучили да нас позову на акцију, и ми смо први клуб из Црне Горе који је, након распада Југославије, учествовао у акцији даривања крви у Скопљу. Могу да кажем да сам итекако поносан на то. Потписана је повеља о братимљењу и сарадњи, и сматрам да смо и град и државу представили у најбољем могућем свјетлу, истиче Срдановић.

Акција, која је била беспрекорно организована, допринијела је јачању сарадње два хуманитарна клуба.

-Сматрам да смо направили одличан потез, јер је Kлуб добровољних давалаца крви Херцег Нови у Међународној интернационали већ четири године, и мислим да смо овим догађајем заиста отворили многа врата, јер смо на овој акцији остварили контакте са још неколико удружења давалаца крви, конкретно са још два удружења из Скопља, као и са југа Србије, из Врања.

Представник ових тихих хероја из нашег града изразио је захвалност донаторима на подршци, као и локалној управи која им је новчано помогла да оду у Македонију на хуманитарну мисију .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here