Без конкретних договора између Морског добра и Поморског саобраћаја

Преговори о преузимању пловила и посада на трајектној линији Каменари – Лепетане биће настављени током ове седмице, резултат је првог састанка представника ЈП Морско добро и компаније Поморски саобраћај.

Предсједник одбора директора Морског добра, Блажо Рађеновић у наредним данима очекује конкретну понуду Поморског саобраћаја, када је ријеч о преузимању пловила и запослених.

– ЈП Морско добро, заједно са ресорним министарством и Владом Црне Горе, спровешће овај посао до краја и неће бити на штету ни грађана, ни буџета Црне Горе. Наша платформа је да у што скоријем року имамо дефинисано да ли ћемо са Поморским саобраћајем имати уговор по основи преузимања флоте и запослених или ће то бити фирме које смо у претходном периоду контактирали – наводи он.

Блажо Рађеновић, предсједник одбора директора Морског добра

Рађеновић истиче да ће Морско добро измјенити статут предузећа, како би било у могућности да до завршетка концесије обавља комерцијални поморски транспорт, а та одлука наћи ће се на некој од наредних сједница Владе.

Као актуелни закупац пристаништа, Поморски саобраћај била је прва адреса на коју су се обратили из Морског добра, како би договорили модел пословања током транзиционог периода.

– Да ли ћемо бродове узети у закуп или купити, биће ствар пословних политика два предузећа. Видјећемо у којем правцу ће то ићи након ових интензивних комуникација и разговора. Уколико не дође до договора имамо алтернативно рјешење – казао је он.

Алтернативе су једно домаће предузеће, наводи Рађеновић, али и неколико компанија из Европске уније, које су спремне да уступе пловила.

Како објашњава директор предузећа Поморски саобраћај, Дејан Бан, препрека за преузимање управљања трајектном линијом представља уговор из којег произлазе права и обавезе његовог предузећа.

Дејан Бан, директор Поморског саобраћаја

– Данас нисмо добили конкретан предлог на који начин превазићи тај уговор, а очекивали смо да ћемо на столу имати и конкретну формализацију тог правног односа. То би био след догађаја који би нам омогућио даљи разговор о другој теми која је данас била покренута, а то су закупи. Напросто, врло је тешко говорити о томе да идемо на евентуално уступање било које врсте, ако још увијек имамо неки уговорни однос, који смо у обавези да обављамо – наводи Бан.

За сада је нејасно да ли Морско добро жели да купи или закупи бродове, на који период, како ће ријешити осигурање или одржавање пловила, наводи Бан.

– Сублимирано, рекао бих да смо данас имали доста тајновит састанак са замкама, без конкретних одређења. Оставили смо неки рок од седам дана, можда и краћи, уколико Морско добро буде у могућности, да се на сва та питања одреди, достави спецификацију, укаже на рокове, планирану динамику. Након тога, да се ми на конкренуту понуду одредимо – поручио је он.

Бан истиче да Поморски саобраћај има обавезу да обавља трајектни превоз док Влада и Морско добро не формализују процес преузимања линије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here