АЗК се још није изјаснила о уплати аванса Институту Игало

Институт Др "Симо Милошевић" Игало

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) још није донијела мишљење да ли Фонд за здравствено осигурање  може да уплати аванс у износу од 1, 2 милиона еура Институту „Др Симо Милошевић“.

Одговарајући на питања која је наша медијска кућа упутила 7. фебруара, из АЗК су одговорили да „у складу са захтјевом Министарства здравља, Агенција у редовној процедуру цијени исплату аванса Институту „Др Симо Милошевић““.

-Очекујемо да мишљење буде донесено у најкраћем могућем року у складу са законским обавезама Агенције. Предметни захтјев Министарства здравља се не односи на могућности рјешавања проблема у којем се Институт налази кроз давање државне помоћи већ да ли би исплата аванса од 1.2 милиона еура од стране Фонда за здравствено осигурање Институту, представљала државну помоћ, навели су из Агенције за заштиту конкуренције.

Када је ријеч о државној помоћи, из Агенције за заштиту конкуренције објашњавају да постоји више сценарија које држава може спровести у циљу спасавања одређеног привредног субјекта.

-Оквирно говорећи, цифра коју држава може дати као државну помоћ неком субјекту у потешкоћама није децидно ограничена, међутим неопходно је оправдати било који износ помоћи на начин да иста обезбјеђује дугорочну самосталну одрживост овог субјекта, саопштили су из АЗК.

Подсјећамо, менаџмент и Одбор директора Института Игало затражили су од Фонда за здравствено осигурање уплату аванса крајем прошле године како би премостили тешку финансијску ситуацију због блокаде рачуна, исплатили запосленима заостале зараде и припремили Другу фазу за отварање.

Из Министарства здравља су захтјев за мишљење упутили Агенцији за заштиту конкуренције 25. јануара. Институт је у међувремену отворио врата гостима 6. фебруара захваљујући, како је раније објаснио в.д. директора Саво Марић, захваљујући предузећима и привредницима који „нису тако агресивни у тражењу потраживања од Института“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here