Рађеновић: Морско добро има спреман тендер за куповину трајеката

Блажо Рађеновић, предсједник одбора директора Морског добра (Фото: Тв Вијести)

У просторијама Јавног предузећа за управљање морским добром сутра ће бити организован састанак са представницима предузећа Поморски саобраћај, како би били прецизирани начин и динамика преузимања трајектне линије. Након тог, биће организован и састанак са представницима локалних управа Херцег Нови и Тиват.

Како је за ТВ Вијести казао предсједник одбора директора Морског добра, Блажо Рађеновић, Поморском саобраћају упућен је допис за преузимање линије и изнајмљивање пловила, а у плану је преузимање и запослених у компанији која је последњих 14 година газдовала трајектима.

Од исхода тог  разговора зависи која ће пловила у транзиционом периоду превозити возила, а Рађеновић увјерава да рестрикције и застоја у превозу неће бити.

– У колико не добијемо позитиван одговор од Поморског саобраћаја, односно уколико не пристану да преузмемо свих шест трајеката, фреквенција возила ће сигурно неће бити на нивоу у претходном периоду, јер ћемо имати мање трајеката на располагању – наводи он.

Тај проблем биће ријешен, јер Браска пловидба може да обезбједи неопходна пловила Јадролиније из Хрватске, а сарадњу је понудила и једна поморска компанија из Грчке. Проблем може бити Закон о сигурности пловидбе, који не дозвољава комерцијалну пловидбу страних бродова у територијалним водама Црне Горе. Рађеновић, међутим, објашњава да је оваква ситуација виши интерес.

– Трајекте ћемо довести у складу са законом, уколико буде потребе. Када је у питању виши интерес, наравно да двије Владе имају изграђене међусобне односе, на којима могу, у законски утемељеним основама да ријеше овај проблем – прича Рађеновић.

Како наводи, Морско добро на рачуну тренутно има око 9 милиона еура и ликвидно је, па може купити неопходна пловила.

– Имамо из 2018. године доста помоћи, јер тада је започет процес концесија, а самим тим имамо и спецификације везано за величину, обим, моторе и све што је потребно за набавку тих трајеката. Дакле, у најкраћем могућем року расписаћемо тендер, уколико, наравно, не будемо имали неку ситуацију везану за најављени састанак, па договоримо неку динамику и начин преузимања пловила Поморског саобраћаја – казао је Рађеновић.

Цијене карата биће знатно ниже, али Рађеновић није могао да прецизира колико, а грађани Херцег Новог и Тивта имаће посебне повластице.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here