Протестом траже поштовање права и бране достојанство професије

Дио запослених у ЈПУ Наша радост одржали су мирни протест испред вртића у Игалу у жељи да укажу на, како су казали, одређене проблеме са којима се сусрећу од када је на челу ове установе директорица Тамара Живановић. Они су поручили да неће одустати док директорица Живановић не буде смијењена. Подршку је пружила и група родитеља.

Премда су се договорили да до званичних закључака из Министарства просвјете, које је упознато са проблемом, неће давати изјаве, у име окупљених се обратила васпитачица из Васпитне јединице у Игалу Весна Јанчић.

васпитачица у вртићу у Игалу Весна Јанчић

– Ових дана су велике тензије и застрашивања која изазива друга страна и које утичу на све нас. Требамо остати смирени и јединствени. Самим тим што смо јавно иступили и сложно показали наш отпор реваншизму и прљавим играма, надамо се да разумијете наш став што сада не дајемо изјаве. Остајемо сложни и достојанствени и хвала на храбрости свим запосленима који су данас са нама – куварице, спремачице, васпитачи, медицинске сестре и остали. Придружиле су нам се данас и колеге са Топле, Савине, Бијеле. Хвала и родитељима који нас безрезервно подржавају, казала је Јанчић и додала да ће се поново обратити након добијања мишљења из надлежног министарства.

Послије 30 година рада, како каже куварица Наташа Мисита, приморана је да иступи у јавност и протестом искаже незадовољство. Она је истакла да је више конкретних проблематичних случајева од којих је последњи пресудио да се обрате надлежном Министарству и затраже њихову помоћ.

куварица у вртићу у Игалу Наташа Мисита

– Не тражимо ништа, само да нас пусти да обављамо свој посао као што смо и до сада радили – поштено, фер и коректно. Људи који имају и по 30 година стажа не могу више да трпе неке ствари које се дешавају из дана у дан. Све ове године ћутимо и вриједно радимо без обзира који су захтјеви пред нас постављени, али сада смо дошли до тога да то више не може да се издржи. Ријешили смо да се обратимо за помоћ Министарству просвјете па ћемо видјети њихов одговор. Више је конкретних случајева који су довели до тога да кренемо у протест, а последњи који се десио био је кап која је прелила.

Мисита каже да се нада да ће Министарство имати слуха за овај проблем, да ће их схватити и разумјети.

протест испред вртића у Игалу

– Не протестујемо зато што нам је тек тако дошло, већ је ово протест за наша права, нормалан рад и функционисање на радном мјесту, мене и мојих колега, свих тих људи са којима сам 30 година. Ја сам неко ко се не види, немам контакт са родитељима али имам са дјецом. Они ме знају, трче ми у загрљај када ме виде на улици и то вам је довољно да видите и знате колико се неко залаже за посао који ради. Није мала ствар да послије 30 година рада први пут излазите у медије и дајете овакву изјаву. Искрено да вам кажем, мене је срамота што сам морала да се појавим овдје и дам овакву изјаву, казала је Мисита.

Поручили су да неће одустати док не дође до разрјешења садашње директорице.

мајка Афродита Кнежевић

На протесту је била и група родитеља међу којима је била и мајка близанаца Афродита Кнежевић која је истакла да је дошла како би подржала запослене као родитељ, суграђанин и човјек.

Директорица ЈПУ Наша радост Тамара Живановић казала је новинарима да је за протест сазнала из медија јер јој се колеге нису обратиле и да жели прво да поразговара са њима о проблемима на које указују, а након тога ће се и званично обратити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here