Грађанима Херцег Новог и Тивта бесплатан превоз трајектом до додјеле концесије?

Влада Црне Горе на данашњој сједници ставила је ван снаге закључак из 2019. године којим је компанији „Поморски саобраћај” омогућено да анексима продужава прије четири године истекли уговор са Морским добром о закупу пристаништа у Каменарима и Лепетанима.

Уједно, Влада је усвојила и предлог којим је Управа поморске сигурности и управљања лукама, као надлежни орган, задужена да покрене поступак за додјелу концесије обављања трајектног саобраћаја.

Премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић казао је да Управа за поморску сигурност има 45 дана да припреми концесију.

Дритан Абазовић, премијер Црне Горе

– До тада, 45 дана може да остане овакав статус, ако Поморски саобраћај буде желио, ако не, никакав проблем, јер већ је спремна алтернатива. Не даље од 45 дана Морско добро мора да преузме управљање линијом Каменари – Лепетане, уколико се то не догоди раније, до завршетка процеса концесије, који складно закону, може добити било ко – казао је он.

Абазовић је навео да постоји приватна компанија која је вољна да бесплатно уступи коришћење пловила, како би трајектна линија функционисала у прелазном периоду.

– Могуће да ћемо доћи до ситуације отежаног саобраћаја, то не треба искључити као могућност. Међутим, док не буде установљена линија, а очекујем да дођу трајекти са стране, које ћемо можда и купити, јер то је најуноснији посао, прелаз ће бити бесплатан, да би свим грађанима омогућили да ову транзицију превазиђемо на најбољи могући начин. Гордијев чвор мора да се пресјече – поручио је Абазовић.

Компанија „Поморски саобраћај“ не може да ради ван закона Црне Горе, нити да за пристаништа које плаћа 200 хиљада еура да држи линију која доноси неколико милиона еура, изирчит је премијер Абазовић. 

Предсједник одбора директора Морског добра, Блажо Рађеновић прича за РТХН да ће грађани Тивта и Херцег Новог бити повлашћени при куповини карата, а бенефите имаће и обје локалне управе кроз инвестиције или директним уплатама у буџет.

Блажо Рађеновић, предсједник одбора директора Морског добра

– Имаћемо одређена ослобађања од наплате, што није био случај у претходном периоду, као што је било са јединицом ватрогасне службе. Наравно, кола хитне помоћи, полиције, сви органи који треба да изађу грађанима у сусрет, али и студенти, ђаци и превасходно особе са инвалидитетом на тој трајектној линји имаће посебне повластице – поручио је он.

Рађеновић истиче да је Морско добро ликвидно и оперативно да преузме линију и подсјећа да су још прошле године од Владе тражили да закључак из 2019. стави ван снаге. Он је потврдио да постоји компанија која ће уступити трајекте.

– Одређена привредна друштва су спремна чак да бесплатно уступе пловила потребна на овој линији. Дакле, ми смо потпуно спремни да у пуном капацитету преузмемо овај посао до краја, наравно, док се не распишу јавне набавке и законом прописани начин не набаве нова пловила – наводи он.

Главни циљ, како је казао, је да се трајектна линија стави у легалне токове, да се распише концесија и по закону изабере најповољнији понуђач, гдје прилику свакако има и Поморски саобраћај.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here