Турској и Сирији тренутно најпотребнији новац, материјалну помоћ је тешко допремити

(Фото: Анадолија Балкан)

Најадекватнији вид подршке и помоћи становницима Турске и Сирије који су погођени разорним земљотресом тренутно је новац, јер је материјалну помоћ веома тешко доставити на угрожена подручја.

Како за РТХН прича секретарка ОО Црвени крст Црне Горе, Милена Шћекић, одзив грађана и привредника је веома добар, а организована су два вида прикупљања финансијских средстава, уплатом на број жиро рачуна 520-5188-31 код Хипотекарне банке и слањем смс поруке, која износи 1 еуро, на број исти за сва три оператера – 15888.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвени крст Херцег Нови

– За овај вид подршке одлучили смо се јер у редовној комуникацији са колегама из турског и сиријског Црвеног полумјесеца сазнајемо да је то најадекватније из више разлога, прије свега немогућност да на адекватан начин приме материјалну помоћ – наводи она.

Проблем, како објашњава, представаљу додатни трошкови транспорта и царинске процедуре, који компликују и одужују процес, док ће финансијска подршка помоћи угроженима на средњорочни и дугорочни начин.

– Пратићемо потребе колега из турског и сиријског Полумјесеца и дјеловаћемо на основу њихових сугестија са терена, обзиром да су они тамо присутни 24 сата и знају најбоље шта је потреба и који је најадекватнији начин за одговор на њу – казала је Шћекић.

Представници Црвеног крста Црне Горе, Министарства унутрашњих послова и Директората за ванредне ситуације одржали су састанак поводом слања људства на земљотресом угрожена подручја.

– Ставили смо им се на располагање, али у овом тренутку приоритет су спасилачки тимови, који су обучени за претраживање рушевина, јер је сада циљ спасити што више живота, извући из рушевина што више заробљених – истиче Шћекић.

Како наводи, потреба за додатним људство ће се јавити, за сада чекају захтјев колега из турског и сиријског Црвеног полумјесеца, јер тренутно је најважније пружити помоћ која је у овом тренутку најпотребнија, али поздравља сваку иницијативу да се помоћ пошаље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here