Држава да преузме управљање трајектном линијом

Након усвајања Одлуке којом ће се ван снаге ставити Закључак Владе Црне Горе из 2019. године, којим је „Поморском саобраћају“ без концесије дато на управљање и одржавање трајектне линије Каменари-Лепетане, биће покренута процедура за расписивање концесије, закључак је договора представника општина Херцег Нови и Тиват, Морског добра и премијера у техничком мандату, Дритана Абазовића.

Ова одлука наћи ће се пред члановима Владе на наредној сједници, заказаној за четвртак, 9. фебруар.

Како наводи потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, један од предлога током разговора био је држава у сарадњи са општинама Тиват и Херцег Нови преузме управљање трајктном линијом до стварања законских и организационих услова за концесију.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови

– Ни једно рјешење није децидирано, постоје разне алтернативе. Биће потребно организовати комисију која ће понудити сва рјешења, како би одабрали оптимално и правично, како према грађанима Боке, тако и према онима који пролазе туда – наводи он.

Херцег Нови, како истиче Мустур, никад није имао никакве користи од компаније Поморски саобраћај.

– У суштини, ми смо најугроженији већ дуги низ година. Очекивали смо бенефите од компаније која тренутно управља тим прелазима. Постоји потреба људи који живе у Херцег Новом, а раде у Тивту и обратно, да имају саобраћајну комуникацију која није скупа – казао је Мустур.

Предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић увјерава да саобраћајног колапса неће бити, без обзира какво рјешење донесе Влада.

Жељко Комненовић, предсједник Општине Тиват

– Томе смо озбиљно приступили. У овом моменту постоји неколико алтернативних рјешења како ће се премостити овај „вакуум простор“ до коначног рјешења. Рокове ће утврдити Влада већ на наредној сједници, као и детаље за рјешавање ове ситуације – истакао је Комненовић.

Он је појаснио да трајкетна линија није уписана као концесиона дјелатност, односно прави систем Црне Горе је не препознаје.

Састанку су, уз премијера и делегације општина Херцег Нови и Тиват, присуствовали и представници Министарства капиталних инвестиција, Управе поморске сигурности, Морског добра и Барске пловидбе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here