КАТИЋ ОЧЕКУЈЕ УКИДАЊЕ ПУТАРИНЕ ДО ЉЕТА

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић очекује да ће до љета бити укинута путарина на путном правцу Мељине – Петијевићи и да ће се у наредних неколико дана направити тројни споразум Општине, Државе и концесионара, како би се дефинисали права и обавезе свих страна. Катић сматра да се мора поново преиспитати концесиони уговор јер је 2016. године држава категорисала тај пут са локалног на магистрални.

– Oчекујем да се рампа уклони до почетка наредне љетње туристичке сезоне. То се дефинитивно мора ријешити – сматра Катић.


Подсјећа да је локлана управа у неколико наврата иницирала рјешавање тог питања.

– Са нашим иницијативама, које смо имали неколико пута и у разговору са премијером Кривокапићем и у дописима ресорним министрима, јасно смо назначили који је проблем. Видио сам спремност Владе да се Херцег Новом помогне како се више не био наплаћивало 12 км магистралног пута, што је јединствен примјер у Европи – рекао је Катић.

Наводи и да постоји спремност концесионара, који се такође обратио прије неколико дана Министарству финансија да се кроз нови државни буџет обезбиједе средства за откуп. Спремни су и да прихвате отплату на рате.

Пут у дужини 12, 5 километара је градила београдска компанија „Универсал Холдинг“ која је у Црној Гори основала фирму „Универзал Монте“, која је преузела управљачка права. Уговор је потписан по БОТ систему (изгради, користи и пренеси). У изградњу пута уложено је око 18,5 милиона еура, а инвеститор је добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година.

Наплатна рампа је постављена 2008. године. Цијена путарине је од три до 18 еура у зависности од категорије возила. За путничке аутомобиле је три еура, а уколико се плаћање обавља електронским путем помоћу специјалног уређаја, цијена за ову категорију возила износи 1, 5 еуро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here