ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КО.КО.ТУР: ОТВОРЕН ЕКО-МУЗЕЈ У ХЕРЦЕГ НОВОМ


У Херцег Новом је данас одржан завршни догађај Ко.Ко. Тур пројекта – отварање Еко-музеја, у оквиру којег је Кућа нобеловца Ива Андрића одређена као главна активна тачка музеја заједнице и туризма заједнице, а укључује и објекте попут Његошеве школе, Музеја Мирко Комненовић и Галерије Јосип Бепо Бенковић, Градске библиотеке и многих других.

Ова два модела развијена су у сарадњи са нашим прекограничним партнерима из Албаније и Италије, а пројекат је кофинансиран од стране Европске уније кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА ДВА). Свечано отварање Куће Ива Андрића за посјетиоце биће уприличено 9. априла.

Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, овај пројекат јасно потврђује да је наш град снажно посвећен и окренут очувању и валоризацији културног наслијеђа, као и модернизацији туристичке понуде града.

– Радо смо прихватили концепт Еко-музеја, односно музеја заједнице, потпуно сигурни да је то паметан и одржив приступ туристичким потенцијалима Херцег Новог, који се ослања подједнако на културно наслијеђе и модерну технологију. Највећи дио пројектних средстава уложен је у инфраструктурне радове на Кући нобеловца Ива Андрића, за коју смо процијенили да је једна од виталних тачака Еко-музеја и свеукупне културно-туристичке понуде града, казао је Катић и додао да ће се Херцег Нови потрудити да остане лидер међу црногорским општинама по броју добијених и реализованих ЕУ пројеката.

Захвалио се и Делегацији Европске уније у Црној Гори на преданом раду на свим пројектним позивима, Агенцији за локалну демократију која се још једном потврдила као поуздан сарадник, као и свим пројектим партнерима који су, свако својим активностима, допринијели да Kо. Kо. Тоур постане успјешно заокружена прича.

Еко-музеј је специфичан и нов туристички концепт. Представља кључну активну тачку једне локалне заједнице, а за посјетиоца прозор у заједницу, почетну тачку преко које ће је упознати и осјетити се њеним дијелом.
Како је казала oтправница послова делегације ЕУ, Пламена Халачева, Еко-музеј одише позитивном енергијом, а ЕУ је част што је помогла у његовом оживљавању.

– Андрића је увијек занимао мотив мостова, он је сматрао да су они израз вјечне људске борбе за повезивање и спајање двије стране. Андрић је показао да мостови доносе мир, повезују прошлост и будућност, окупљају нас и доносе просперитет. Баш попут Андрића, ЕУ гради мостове између људи путем наших програма прекограничне сарадње. Овај пројекат је примјер за то. У духу Андрића наставите да градите мостове и спајате људе свих националности, вјера и култура, поручила је Халачева.

Савјетница Главне преговарачице са ЕУ Драгана Марковић подсјетила је да је у доба своје највеће славе, након што му је 1961. додијељена Нобелова награда, Андрић баш у нашем граду „пронашао амбијент који га оплемењује, мисао изоштрава, а племениту намјеру оснажује“.

– Сјећања на Андрића у Новом су још увијек жива, а кућа је симбопл простора који подстиче писце и умјетнике да стварају, проналазе инспирацију и макар један дио свог живота проведу у овом прелијепом граду. Данас Кућа Ива Андрића представља нови простор који ће привлачити људе од пера, али и туристе којима је култура високо на љествици вриједности и незаобилазно мјесто у оквиру школских и туристичких посјета Херцег Новом. Сигурна сам да ће овако реновирана Кућа подсјећати на непролазност лика нашег нобеловца, али и постати симбол сарадње између Црне Горе и Европске уније, нагласила је Марковић.

Присутнима се обратио и Керим Међедовић из Агенције за локалну демократију, који је појаснио да је модел еко-музеја једна централна тачка у којој ће посјетиоци моћи да се информишу о томе шта још могу да виде интересантно и аутентично, а не припада примарној туристичкој понуди.

Отварању Еко-музеја претходио је обилазак Музеја “Његошева школа”, гдје су савјетник предсједника за међународне односе Јован Суботић и шеф Кабинета предсједника Општине Драгана Станишић госте упознали са предузетим корацима у претходном периоду на отварању овог музеја и културно-туристичким ефектима које оно прозводи.

У дворишту КИА прилику да прикажу својих руку дјела искористили су НВО “Руке” и “Нова шанса”, Пасара “Arts&crafts” и Студио иконописа.

Подсјећамо и да ће Еко музеј-Кућа нобеловца Ива Андрића убрзо постати дио туристичке понуде нашег града. У сарадњи са тур-оператером “Тренд Травел”, Агенција за локалну демократију је креирала туристички пакет, двосатну шетачку туру са фокусом на развијени модел еко-музеја и музеја заједнице. Посјетиоци ће моћи да виде сталну поставку везану за живот нобеловца у Херцег Новом, али и преко електронског паметног тотема да се упознају са 25 тачака екомузеја/музеја заједнице, као и еко-музејима у медитеранској мрежи екомузеја. Поменуте тачке представљају културно-историјско, природно, материјално и нематеријално насљеђе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here