Синдикат просвјете: Наставници преузимају посао васпитача

Фото илустрација

Синдикат просвјете затражио је од чланова школских одбора из реда наставника да не гласају за измјене статута основних школа, којима се запосленима намеће обавеза још три додатна часа непосредног рада са ученицима током седмице, и то у продуженом боравку и са дјецом са посебним образовним потребама.

Предсједник Синдиката Радомир Божовић Вијестима је казао да Закон о основном образовању и васпитању ове активности предвиђа као могућност, док је предложеним измјенама Статута додатни рад са дјецом у продуженом боравку и са посебним образовним потребама обавеза, а наставници преузимају посао васпитача. Тврди да је цијели поступак био нетранспарентан и да је Министарство просвјете упутило предлог школама током зимског распуста, па су школски одбори у појединим установама већ измијенили статуте и послали их на усаглашавање том Владином ресору.

Како је рекао ије било јавне расправе, нити су обавијештени синдикати, наставничка вијећа и запослени. Према предложеним измјенама, норма часова се повећава по статуту, а не по Закону, објаснио је Божовић.

У допису Синдиката просвјете, упућеном предсједницима општинских одбора и синдикалним организацијама основних школа, пише да су по члану 79 Закона о основном образовању, наставници дужни да, поред норме часова, ради постизања бољег успјеха у савладавању образовног програма, остваре још два часа непосредног рада са ученицима, док се распоред преосталог радног времена, у оквиру четрдесеточасовне радне недјеље, утврђује статутом школе.

-Та два часа непосредног рада са ученицима су додатна и допунска настава. Све остало, што представља непосредни рад с ученицима, није прописано Законом, па тако ни ове двије одредбе из статута школе, које предвиђају рад у продуженом боравку (један час) и рад са дјецом са посебним образовним потребама (два часа), нису у складу са чланом 79, наводи се у допису.

Божовић је рекао и да рад предметних наставника у продуженом боравку за ученике првог и другог разреда није у складу са њиховим стручним квалификацијама. Упитао је на који начин ће, на примјер, професор биологије да учи дјецу са посебним образовним потребама матерњи језик.

Из Министарства просвјете Вијестима су јуче одговорили да су у складу са надлежностима припремили и доставили основним школама примјерак одлуке о измјенама и допунама статута, којом је прецизирано остало радно вријеме наставника у оквиру четрдесеточасовне радне недјеље, односно обавезе и активности које је наставник дужан да у том времену реализује. То су, тврде, урадили у циљу усаглашавања статута основних школа са Законом о измјенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању и Законом о измјенама Закона о основном образовању и васпитању, којим је смањена норма за наставне предмете Црногорски-српски, босански и хрватски језик и књижевност и Математика са 18 на 16 часова недјељно.

Из Министарства су казали да је у оквиру четрдесеточасовног радног времена уврштен час рада у продуженом боравку недјељно, имајући у виду да школа, у складу са својим могућностима, у најбољем интересу ученика и родитеља, за ученике првог, а изузетно и другог разреда организује продужени боравак.

-Овако дефинисано остало радно вријеме наставника произлази из законом утврђене могућности да школа организује продужени боравак, те да се у оквиру продуженог боравка ученицима обезбјеђују различите активности, укључујући и учење, израду домаћих задатака и извршавање и других обавеза у складу са правилима школе”, пише у одговору Вијестима.

Из Министарства су оцијенили да не стоји примједба да тако дефинисано остало радно вријеме наставника није у складу са законом, будући да се предложеним измјенама статута није мијењала норма часова наставника, већ је само прописан распоред преосталог радног времена у оквиру четрдесеточасовне радне недјеље на основу овлашћења прописаних Законом о основном образовању и васпитању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here