Најтраженија регионална музичарка 2022. године Констракта на Празнику мимозе

Ана Ђурић, познатија као Констракта, феномен је који је одушевио и освојио читав свијет прошле године. Пета на листи најтраженијих појмова на домаћем Google претраживачу током ове године, дала је на хиљаде изјава и интервјуа, имала безброј наступа који су одушевљавали публиком широм региона, а и даље је многима чудо које је тешко објаснити.

Иако већ позната јавности као вокал бенда Земља Грува, Констракта је невјероватну популарност задобила наступом на Беовизији. Већ након полуфинала, читав регион је брујао о необичној умјетници и њеном неуобичајеном споју наступа, текста и музике који се изнова и изнова враћао на репеат. И поред јаких и за многе, популарнијих имена, без компликоване кореографије и раскошних сценских ефеката, Констракта је на Беовизији однијела убједљиву побједу коју је славило на десетине хиљада фанова које је стекла широм региона у само тих пар дана. Онима који нису раније пратили њен самостални рад донијела је потпуно освјежење и аутентичност, али и зачуђеност над њеним стваралаштвом. И тако је почео хајп звани Констракта.

Припреме за одлазак у Торино на Еуросонг су биле праћене до тада незапамћеном еуфоријом – Констракта је, иако је на сцени већ 20 година, малтене преко ноћи постала центар пажње регионалних медија, главна звијезда на друштвеним мрежама које су биле преплављене хитом “In corpore sano”, одједном су сви имитирали препознатљиву кореографију, а њено “и шта ћемо сад” се нашло гдје год је могло да се убаци – од парламента до свакодневног говора. Констрактина појава је очарала и младе и старе, и свима била једнако необјашњива.

Необична умјетница је постала мејнстрим звијезда у четрдесет и некој, чиме је згазила (и то симболичним боросанама) безброј неписаних правила и уједно дала наду свима онима који вјерују да највећи успјех није условљен бројем година. И тако је постала универзално прихватљива и вољена: за дјецу, тинејџере, патријарха Порфирија којим је размијенила поклоне уочи одлакса у Торино, интелектуалце, раднике, мушкарце, жене, за све.

Констракта нас је све завела својом једноставношћу “обичне жене”, скромношћу са којим се носи са успјехом, лакоћом којом суптилно критикује естраду, друштво и теорије завјере, уједно чинећи да цијела “алтернативна” сцена буде много видљивија и присутнија него до сада. Ана Ђурић нас је очарала и хуманошћу када је успоставила сарадњу са компанијом “Металац” која је направила ограничену серију сетова коју чине лавор и бокал (идентични онима које је Констракта користила као реквизиту у наступу) како би приход од продаје био дониран Националном удружењу родитеља дјеце обољеле од рака у Србији.

Иако није побиједила на Еуросонгу, квалитет њеног стваралаштва није могао проћи незапажено. Свега неколико сати прије почетка завршнице Еуросонга уручена јој је награда „Марсел Безансон“ за најбољи умјетнички наступ у Торину, а прилог чињеници да је оставила утисак на такмичењу иде и то да је Констракта освојила двије награде такмичења – за најбољи текст и за најиновативнији сценски наступ. Осим тога, Ана Ђурић је номинована и за бројне награде које се додјељују у години која је почела, а Радио Београд  је изабрао за једног од представника на фестивалу Еуросоник у Холандији.

Констракта је без икакве сумње обиљежила годину за нама у музичком смислу, пошто је после Еуросонга наступала на бројним фестивалима у региону и заинтригирала људе “Триптихом”. Шоу који је приредила на Главној бини Егзита као прва домаћа хедлајнерка у историји фестивала публику је оборио са ногу, а и њен наступ на умашком Sea Staru ће се још дуго препричавати.

Након спектакуларног премијерног наступа на овогодишњем Sea dance фестивалу, који је премашио сва очекивања фанова, Констракта се враћа у Црну Гору да уз Земља Грува још једном обори са ногу црногорску публику. Уз њу, главна звијезда Winter flower журке јоја ће бити одржана 25. фебруара је феноменални Claptone, један од најтраженијих умјетника свјетске хaус сцене. Фантастичном програму придружују се и црногорска поп звијезда Катарина Богићевић Кејт, као и ди џејеви П.С. и Боџи, који ће наступити у заједничком сету. Улаз је слободан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here