Тема Херцегновског зимског салона – Од фигуративног до апстрактног  

Галерија "Јосип Бепо Бенковић"

Свечано отварање најстарије ликовне манифестације у региону, 56. Херцегновског ликовног салона планирано је 9. фебруара у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“.  Изложба ће трајати до 15. марта, саопштено је из ЈУК „Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић“  Херцег Нови.

Најстарија и најпрестижнија ликовна манифестација у региону представља увод у “Празник Мимозе”. Селектор овогодишњег  56. Херцегновског ликовног салона је сликар и ликовни педагог Горан Ћетковић. Он је за РТХН  казао да је концепт „Од фигуративног до апстрактног“, као и селекције умјетника, у функцији промоције универзалних ликовних вриједности:

– Намјера је да обухватим умјетнике свих стилских  опредјељења, на начин да се оствари увид у стваралаштво оних умјетника који су изузетно вриједни и чије је дјело, истовремено и квалитетно. Тај концепт „Од фигуративног до апстрактног“ у потпуности је испунио очекивања Херцегновског салона и мене као селектора. Задовољство и част је што сам селектор 56. Херцегновског ликовног салона. Може се закључити да је Херцегновски зимски салон због своје традиције, квалитета и међународног карактера, од изузетног значаја за црногорску ликовну сцену и регион, оцијенио је Ћетковић.  

На овом Салону ће се представити 34 аутора из земље и иностранства.

– Надамо се да ће херцегновска публика и комплетна црногорска ликовна јавност бити у прилици да види сјајну изложбу. Посао селектора није једноставан. У плану сам имао још нека значајна имена, са међународне ликовне сцене. Ни тим умјетницима није било лако организовати и допремати радове. Неки аутори су требали да дођу из Лондона и других центара, казао је Ћетковић.     

Публика ће бити у прилици да, поред домаћих, види дјела значајних аутора из Загреба, Београда, Сарајева, Берлина, Њујорка и других центара.  

– Модернизам је ослоњен на класнично. Све су академски остварени аутори и млађи, тако да је то спој искуства и младости. Сам концепт је омогућио да то реализујем на тај начин. Највећим дијелом су заступљена сликарска и вајарска дјела изведена у различитим техникама и материјалима. Највише је уља на платну, акрилици, а имаћемо и 10 сјајних вајара, све су значајна имена и њихова дјела свједоче о томе. Са оваквим концептом и ауторима, Салон добија на квалитету, што је залог за будућност, поручио је Ћетковић.

Kроз изложене радове, сви аутори се истовремено ослањању, како на традиционалне и класичне вриједности, тако и модерне изразе и форме, које прате савремене токове.  

Херцегновски зимски салон биће отворен 9. фебруара, у 18 часова у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“, Марка Војновића 4 у Старом граду. Салон ће трајати до средине марта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here