Одзив на скрининг грлића материце није на задовољавајућем нивоу

Скрининг грлића материце, као превентива карциному, у Херцег Новом започет је 2018, уз паузу током пандемије, а сваке године повећавана је старосна граница. Током прошле седмице обиљежена је Европска недјеља превенције рака грлића материце, у циљу подизања свијести о распрострањености овог обољења и информисање јавности о значају успостављених превентивних програма.

Како је за РТХН казала изабрани гинеколог у Дому здравља, др Аленка Срдановић, скрининг детектује присуство хуманог папилома вируса, узрочника појаве карцинома, а циљ и поступак су другачији од папа теста. Тестирају се жене старосне доби од 30. до 50. године, а одзив је овога пута знато мањи, него прије пет година, када је програм започет.

Др Аленка Срдановић, изабрани гинеколог у Дому здравља

– Почели смо позивањем телефонским путем, па бих молила да жене ажурирају телефонске податке, уколико су  мијењале бројеве телефона, да их можемо контактирати. Позивамо жене у тој старосној групи. Нагласила бих, није потребно да жена чека позив, већ може сама да дође, да се региструје на шалтеру и пријави за скрининг – наводи она.

Узорци се шаљу у Институт за јавно здравље, а резултати се  чекају највише до седам дана, а из Дома здравља обавјештавају телефонски када стигну резултати. Уколико тест покаже присуство хуманог папилома вируса раде се остали налази.

– У случају да је налаз био негативан прије пет година, када смо радили први скрининг 2018. године, понављамо га након пет година, односно ове. Значи, те жене поново спадају у старосну групу коју ћемо тестирати. Тестирамо све жене од 30. до 50. године, које нису имале никаквих проблема са грлићем – објашњава она.

Жена прије скрининга мора да испуни анкету, а од одговора зависи даља процедура. Скрининг детектује обољење код здраве жене и предвиђен је за здраву популацију, наводи др Срдановић.

Од почетка програма ни једна жена није обољела од карцинома, мада је било позитивних резултата, односно детектовано је присуство ХП вируса.

– Свака жена је на вријеме тестирана, обрађена и оперисана. Најтежи степен промјена, који смо нашли, био је цервикална интерепителијална неоплазија градус три, што значи практично корак до карцинома. Свака је жена оперисана и није бобила карцином, значи да је свакој од њих спашен живот – истиче др Срдановић.

Карцином грлића материце друго је по смртности малигно обољење код жена, док се Црна Гора котира на веома високом мјесту по стопи обољевања.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here