Синдикат Болнице Мељине упутио допис Влади, уговори из стечаја продужени 15 дана

Фото архива РТХН: протест радника ОБ Мељине

Премда је начелно било договорено, данас ипак није дошло до састанка медицинске директорице ОБ Мељине др Оливере Елез са директором Опште болнице Котор др Давором Кумбуровићем.

Како је за РТХН др  Елез, биће упућен званичан захтјев которској болници и Министарству здравља да на састанку у болници Мељине отклоне нејасноће везане за организацију рада у овој установи.

Фото РТХН: др Оливера Елез

-У  разговору са доктором Кумбуровићем усмено је договорено да он са представницима Министарства здравља дође у болницу да би се на лицу мјеста видјела организација болнице и да би можда успјели у том разговору да исправимо неке нелогичности које су присутне у садашњој понуђеној организацији болнице од стране которске болнице. Међутим, не знам да ли ће се тај састанак одржати. Ми ћемо послати званичан захтјев и которској болници и Министарству здравља да се тај састанак одржи у самој Bолници Мељине. Стечајни управник нас је у петак информисао да ће уговори запослених бити продужени за још 15 дана, преко стечаја, што даје вријеме да можда сад ипак мало мирније и хладније главе сједнемо и да се сви договоримо како ово треба да изгледа, казала је др Елез.

Како је рекла, допис премијеру за хитан састанак ради разјашњења проблема у болници Мељине упутиће и из Општине Херцег Нови, како би се коначно неке ствари прецизирале и шта се заиста планира са болницом.

Синдикат болнице Мељине упутио је данас допис Влади које преносимо интегрално:

-Понуђеним решењем за болницу Мељине долазимо до закључка да се болница своди на једно одјељење — интерно које треба да прими сва хитна стања са територије Херцег Новог и околних подручја. Хируршко одјељење се своди на амбуланту чиме се елиминише адекватно пружање здравствене услуге у случају хитног стања. Породилиште је предвиђено само за обављање хитних порођаја, здрава логика намеће питање, ако је могуће урадити хитан порођај зашто се не може урадити планирани порођај.

Да ли уштеда средстава која би се одвојила за мјесечне зараде 59 радника који овим планом губе посао вриједе толико да се ризикују животи грађана и болница сведе на стационар, а да ли је та уштеда толико значајна за државу у односу на губитак који је држава поднијела кроз катастрофалну приватизацију болнице.

Овим планом се заборављају све године труда радника за очување ове установе од јавног значаја што подразумијева непримање зарада и по више мјесеци и неуплаћен радни стаж за више година а потом и рад у условима стечаја протекле три године при чему ниједан радник у стечају није изгубио посао а сви запослени су без обзира на неријешен статус обављали своје радне задатке. Напомињемо вам да је јануар мјесец при крају а да радници нису добили децембарску мјесечну зараду такође тренутно у болници нема топле воде а у болничкој лабораторији се троше последње залихе реагенса.

У односу на све наведено најмање што може да се уради је социјални програм по којем би радници могли да буду донекле обезбјеђени тј. да се уради реорганизација у установи, преквалификација и слање у пензију уз уплату доприноса и отпремнину која их у том случају следује.

Због свега наведеног молимо Вас да представнике запослених Опште болнице Мељине примите у што краћем року у Ваш кабинет како бисмо обавили разговор и пронашли најбоље рјешење о раду болнице Мељине. Оно што примјећујемо јесте да се друге здравствене установе развијају само Херцег Нови нема право на болницу и живот, наведено је у допису које је у име Синдиката радника Болнице Мељине, потписала предсједница Славица Дробњак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here