ХСФ викенд у априлу: Зерокалкаре и бенд Репетитор у Херцег Новом

ZEROCALCARE- MICHELE RECH - BAO PUBLISHING

Херцегновски стрип викенд, сјајна тематска манифестација у организацији Удружења љубитеља стрипова ХСФ, на програму је од 21. до 23. априла ове године у нашем граду.

Престижни догађај, који је у Херцег Нови довео ствараоце какви су творац визуелног идентитета ТВ серије „Игра пријестола“ Вилијам Симпсон, прошлогодишњи добитник Ајзнер награде Вертер Дел Едера или велики холивудски режисер Брајан Кирк, ове ће године, у сарадњи са Амбасадом Републике Италије, представиће још једног спектакулраног госта, првог човјека италијанског стрипа, Микелеа Река (Мицхеле Рецх), познатијег као Зерокалкаре (Zerocalcare), најавиљују из организације фестивала стрипа.

ZEROCALCARE- MICHELE RECH – BAO PUBLISHING

Зерокалкаре је рођен у Арецу 12. децембра 1983. године. Након што је живио у Француској, преселио се у Ребибију (Рим), кварт за који је аутор јако везан.

Први стрип „Амадилово Пророчанство“ креира 2011. Који наредне године у колор издању објављује миланска издавачка кућа BAO Publishing. Одмах након тога и другу књигу „Хоботница око грла“. Двије године касније излази „Скоро сваког проклетог понедељка“ збирка прича са његовог блога, а након ње и „Дванаест“, прича у жанру зомби апокалипсе која представља не тако прикривену изјаву љубави према свом кварту, Ребибији. Већ наредне, 2014. године објављена је „Заборави моје име“ пета књига аутора, која је 2015. номинована за награду „Стрега“ гдје осваја друго мјесто у категорији „Стрип за младе“. Исте године проглашена је за књигу године у популарној емисији „Фаренхајт“ која се емитује на Радију Раи 3.

Прије објављивања друге збирке прича са блога „Телефонски именик“, почетком 2015. године, у часопису „Интернационале“, Зеро објављује комични извештај под насловом „Kobane Calling“ у којем препричава своје искуство на турско-сиријској граници у знак подршке курдском народу. Извјештај, обогаћен необјављеним другим дијелом, постао је књига која је 2016. године продата у више од 120.000 примјерака, те освојила награду „Микелуци“ за најбољу књигу 2017. након чега је преведена на чак осам језика. Исте године, његово ремек дјело „Армадилово пророчанство“ пренесено је на велико платно у режији Емануелеа Скарињија, те приказана у Венецији наредне године у категорији „Нови хоризонти“. Зеро наставља са објављивањем стрипова у фантастичном ритму, те излази двотомни „Сирови крш“ који само увећава популарност већ увелико једног од најважнијих савремених приповједача у Италији.

Док се широм Италије организују спектакуларне изложбе његовог рада, штампају каталози са обиљем додатног премијерног материјала, Зерокалкаре своју свестраност приказује кроз објављивање прича и рецензија популарних филмова и ТВ серија. Слиједи ново, допуњено издање „Kobane Calling“ након чега локдаун проводи у објављивању нових стрипова на интернету кроз серијал „Карантин у Ребибији“. Одмах по стабилизацији здравствене ситуације у Италији, на полице књижара стиже „Скелети“, стрип за који Зеро каже да је „гнуснији“ од осталих, те слиједи бајка „Мртви дјед“ која се кроз лик Дједа Мраза бави несигурностима живота у данашњем друштву.

Популарност Зерокалкареа наставља да расте експоненцијално, јер од 2021. његове приче добијају анимирану верзију на платформи NETFLIX под називом „Исјећи по испрекиданој линији“ која је прихваћена са одушевљењем и публике и критике, те одмах постаје класик! Док се припрема и друга сезона, излази и збирка стрипова „Ништа ново на Ребибијском фронту“ са причама везаним за страхове које је имао у припреми серије. Прије само неколико мјесеци, у октобру 2022. изашао је још један његов наслов „Нема спавања до Шенгала“ својеврсна репортажа о његовом путовању у Ирак међу Језиде, и тешким условима у којима живи овај народ који је честа жртва међународних политичких превирања.

У новембру претходне године, Зерокалкаре је најавио нову серију на платформи NETFLIX „Овај свијет ме неће учинити лошим“ која треба да стигне на мале екране током 2023, а од децембра је у Милану постављена велика изложба посвећена њему, која ће бити отворена чак четири мјесеца, а завршиће се управо 23. априла када се завршава и Херцегновски стрип викенд посвећен овом невјероватном аутору.

Уз гостовање Зерокалкареа, у Херцег Новом ће бити представљен и његов издавач Bao Publishing, као и три регионалне издавачке куће које су нека од његових издања превела на језике бивше државе.

Уз њих, публика ће поново видјети велики број регионалних звијезда стрипа, а неће изостати ни сви програми, као што су школа стрипа, цртање за фанове, изложбе, презентације, стрип берза и фантастичан музички програм у којем ће највеће звијезде свакако бити регионална роц сензација, бенд Репетитор, чији је наступ планиран за суботу, 22. априла.

Организовањем Осмог Стрип Викенда, као друге манифестације годишње, ХСФ још једном доказује тоталну доминацију на регионалном небу у свијету девете умјетности, али и генерално културних манифестација у нашој земљи, јер имати овакав програм за споредни догађај (пошто је главна манифестација Херцегновски Стрип Фестивал у септембру) значи помјерити све границе у квалитативном и организационом смислу, али и позиционирање Херцег Новог, Боке и Црне Горе као једне од најзначајнијих културолошких дестинација у Европи.

Свакако да оваквим начином рада и прегалаштвом за успостављање правих културолошких вриједности, ХСФ заслужује много значајнију подршку локалних и државних институција и коначно добијање толико заслуженог статуса манифестације од значаја за државу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here