Скупштина ЦГ донирала 5.000 еура Дјечијем дому „Младост“

Фото Скупштина ЦГ: Марела Савић и Данијела Ђуровић

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић посјетила је данас ЈУ Дјечији дом „Младост” – Бијела и уручила донацију Скупштине Црне Горе у вриједности од 5.000 еура, коју је највиши законодавни дом опредијелио у циљу побољшања услова у којима бораве корисници Дома.

Истичући да је потребно показати нарочиту бригу за оне којима је то најнеопходније, Ђуровић је нагласила да као друштво морамо имати посебан сензибилитет према рањивим категоријама друштва, међу којима су, свакако, корисници Дјечијег дома „Младост” Бијела.

Ђуровић је овом приликом подржала стратегију Дома која се заснива на настојању да се живот у њему у мјери могућег прилагођава условима живота у породичној заједници. Она је истакла да је добро функционисање ове установе и могућност да одговори многобројним и озбиљним захтјевима који се пред њу постављају од огромне важности за цјелокупну друштвену заједницу.

Директорица Дома Марела Савић захвалила је предсједници Ђуровић на посјети и вриједној донацији коју је у име Скупштине Црне Горе уручила овој установи, те истакла да ће иста бити од користи за побољшање услова у којима њени корисници бораве. Она је нагласила да је ово прва посјета једног предсједника Скупштине Црне Горе Дјечијем дому „Младост“ – Бијела у посљедњих 26 година.

Савић је упознала Ђуровић са просторним и смјештајним капацитетима Дома, те истакла да су посљедњих неколико година предузети обимни радови на реновирању просторија у којима дјеца бораве. Како је рекла, дјеца у Дому бораве у породичним групама, којих има укупно осам а распоређена су у складу са полом и узрастом. Овој установи 2019. године је припојена и мала групна заједница дјеце са сметњама у развоју у Бијелом Пољу.

У Дјечијем дому „Младост“ – Бијела тренутно борави око 80 дјеце, а укупно са МГЗ Бијело Поље 94 дјеце, од којих тридесет одсто чине дјеца са сметњама у развоју.

Планом трансформације установе из 2015. године имплементиране су нове услуге и то: Дневни боравак за дјецу са сметњама у развоју, капацитета 15 мјеста, Прихватилиште за заштиту дјеце од насиља у породици капацитета 5 мјеста и Национална дјечија СОС телефонска линија намијењена свој дјеци у нашој држави.

Директорица Савић је искористила прилику да укаже и на проблем недостатка стручног кадра који би радио са дјецом, а који представља озбиљан изазов у раду установе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here