Европска недеља превенције рака грлића материце

Институт за јавно здравље Црне Горе

Европска недјеља превенције рака грлића материце (ЕНПРГМ) обиљежава се од 23. до 29. јануара, а циљ је подизање свијести о распрострањености овог обољења и информисање јавности о значају успостављених превентивних програма у оквиру здравственог система Црне Горе – Скрининг програма рака грлића материце и Програма ХПВ вакцинације.

У Црној Гори рак грлића материце је један од водећих узрока оболијевања и умирања у женској популацији када су у питању малигне болести. То веома забрињава имајући у виду да је рак грлића материце једна од најпревентабилнијих малигних болести. Према процјенама Свјетске здравствене организације за 2020. годину (које су креиране и у односу на посљедње податке из Националног регистра) Црна Гора има највећу добно стандардизовану стопу оболијевања (26,2/100 000 жена) и умирања (10,5/100 000 жена).

Скрининг програм рака грлића материце је једна од најефикаснијих превентивних мјера јер се болест открива у раној фази прије појаве клиничких симптома и знакова. Скрининг омогућава не само откривање рака грлића материце у раној фази, већ и откривање преканцерозних промјена, чијим се уклањањем спрјечава настанак малигних промјена.

Скрининг рака грлића материце се у Црној Гори спроводи на националном нивоу. Циљну групу чине жене без симптома ове болести, које имају између 30 и 50 година и које су осигуранице Фонда за здравствено осигурање Црне Горе. Циклус скрининга рака грлића материце траје 5 година што значи да ће жене са ХПВ негативним налазом бити позване за пет година у нови циклус скрининга.

ХПВ вакцинација представља специфичну мјеру примарне превенције која, уколико се спроводи адекватно, даје веома добре резултате у превенцији преканцерозних и канцерозних промјена на грлићу материце. У Црној Гори, прошле године, успостављен је програм ХПВ вакцинације који је намијењен деветогодишњим дјевојчицама. Вакцинација је дјелотворнија када се примјени у млађем узрасту, ниво заштите који вакцина пружа веома је стабилан дуг временски период, а вакцинација у млађем узрасту је и безбједнија, саопштено је из Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here