У Дворани Парк промовисана књига „Могу ли и ја са вама да разбијам воз?“

Између корица књиге „Могу ли и ја са вама да разбијам воз?“ некадашњег вође навијача Црвене Звезде, Зорана Тимића Тиме, а која је синоћ промовисана у фоајеу Дворане Парк, сабрано је преко 40 година стажа на трибинама фудбалских стадиона.

Тимић је активно учествовао у свим збивањима на сјеверној трибини популарне Маракане од почетка 80-их до 2000-тих, као и на многобројним гостовањима београдског клуба, а како прича за РТХН, књигу је написао причу по причу, како би све те догађаје спасио од лажи и заборава.

– Кад су приче почеле да се гомилају, схватио сам колико тога има и да нема смисла, ако то некако не повежем, па сам почео да повезујем. Писао сам о томе шта се дешавало између утакмица, о околностима… било ми је јако важно да опишем околности у држави у којој смо тада живјели, јер клинци данас тешко могу да схвате тај начин живота и односе према држави, полицији, власти и свему осталом – објашњава он.

Зоран Тимић Тимa, аутор књиге

Начин навијања и манирни понашања навијача остали су исти, али су се, како наводи Тимић, промијенила времена и људи.

– Није разлика у навијачима, разлика је у свима нама онда и сада. Ово су времена гдје су људи много насилнији и агресивнији. Мо смо живјели у неко, да кажем, опуштеније вријеме, када људима није свакодневно зависила егзистенција. Наравно, много шта може да се замјери том режиму и држави у којој смо тада живјели, али је за обичан народ било много опуштеније – истиче Тимић.

Наслов књиге носи оштар призвук, везан је за догађај у возу након гостовања Црвене  Звезде у Сплиту 1987. године. Група навијача почела је да ломи инвентар у возу, а у једном од купеа био је путник, који је то посматрао.

– Тип је питао „Момци, шта радите то?“, а овај један мој друга му је најнормалније одговорио „Разбијамо воз“. Шта је могло у том тренутку да се очекује од тог путника? Могао је да им каже да престану, или да у крајњем случају побегне из купеа. Али тип се окренуо и мртав хладан питао „Могу ли и ја са вама да разбијам воз?“ – испричао је популарни Тимa.

У књизи је на преко 500 страница исписана историја групе навијача Делије, а посебна поглавља посвећена су познатим личностима јавног живота тадашње Југославије.

Tимић је један је од утемељитеља навијачке групе Ултрас, а касније, и групе Делије Север. У књизи су описани бројни догађаји на трибинама и улицама Србије, бивше Југославије и Европе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here