Санирана школа у Суторини

У Мјесној заједници Суторина реализовани су бројни инфраструктурни пројекти. При крају су радови на реконструкцији подручне школе и игралишта. У плану је изградња Културно-спортског центра који ће окупљати младе, у чему помаже локална самоуправа и држава.

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Суторина Бора Лучића, у сарадњи са Управом јавних радова, санирана је комплетна основна школа Мирко Лучић – подручно одјељење ОШ Дашо Павичић.

Боро Лучић

– Поносан сам, могу да кажем да имамо сада најљепшу и најопремљенију школу у Херцег Новом. Жао ми је што родитељи дјеце који иду у школу у Игалу не препознају колико им је боље да доведу дјецу у школу у Суторини. Школу тренутно похађа око 20 ученика. То је школа за 200 ученика у школи која је комплетно санирана, уређена. Школа је ограђена. У току је уређење школског дворишта, казао је Боро Лучић.  

Лучић додаје да је Мјесна заједница у сарадњи са Општином Херцег Нови, поднијела захтјев према ОШ Дашо Павичић а прослијеђено је Министарству просвјете да закупе балон за мали фудбал, на игралишту које је доста девастирано:

– Тиме бисмо заокружили комплетну инфраструктуру која је потребно за ученике и школу. Омогућили би мјештанима, али и другим да играју на том игралишту. Надамо се да ћемо и то убрзо средити. Школа је потпуно реновирана, опремљена и спремна да прими дјецу, по свим стандардима који тренутно важе. Суторина је тако добила школу, која ће за сљедећих 30 година бити добро уређена. Надамо се да се више неће допустити да школе тако пропадају, као у претходне двије деценије, када није било никаквих интервенција у школама у нашој Општини, закључио је Лучић.     

У санацију школе уложено је око 200 000 еура. У току је изградња тротоара и уређење зеленила око школе. Мјесна заједница и Општина Херцег Нови ће помоћи у набавци школских инвентара, књига, опреме и мобилијара, који су неопходни за наставно –  образовни процес. И други субјекти локалне самоуправе ће допринијети опремању школског простора, како би ова васпитно образовна установа у Суторини добила што боље услове за наставне активности.

Убудуће ће радити на развоју културних, спортских  и других активности, која ће бити окосница будућег Дома културе, од значаја за Суторину и Херцег Нови. Мјесна заједница ће са привредницима помоћи да се уреди споменик у Суторини, игралиште и парк за дјецу. 

– Управа јавних радова је потписала тендер за проширење Дневног  центра. У оквиру пројекта кроз капитални буџет ће изградити Дом културе, расписан је тендер и за мјесец би требало да почну радови. Замишљено је да окупља омладину у Дому. Поред осталог ту  ће бити смјештене и канцеларије Мјесне заједнице, просторије за пензионере, мали музеј мјеста, библиотека, у приземљу би биле свлачионице и просторије са тушевима за кориснике игралишта и спортисте. То здање је предвиђено на мјесту гдје је некада била стара школа из аустро-угарског доба,  која је у потпуности срушена прије осам година, иако је постојао пројекат санације. И то је био један необјашњив потез некадашње власти, оцијенио је Лучић.

Он додаје да је кроз пројекат Ћиро два уређено два километра трасе старе жељезничке пруге за рекреацију и требало би да се уради стаза кроз шуму. Кроз сарадњу са Управом за саобраћај урађен је велики потпорни зид према старој жељезничкој станици у циљу безбједнијег скретања. Општина ће ускоро расписати тендер за санацију пута за село Шћепошевиће, у вриједности 50 000 еура. Тиме ће бити заокружена прича о улагању у инфраструктуру овог дијела Општине. У претходне четири године уложено је око два милиона еура у Суторину, што је највеће улагање у посљедњих 50 година.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here