БОЉЕ УСЛУГЕ ЗА КОРИСНИКЕ ДНЕВНОГ ЦЕНТРА, УСКОРО ОТВАРАЊЕ ОБЈЕКТА У СУТОРИНИ

Дневни центар спроводи пројекат под називом “Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз, увођење нових услуга обуке и савјетовања за дјецу, родитеље и запослене – ЕСЦИ”.

Како је на конферецији за новинаре казала директорица Дневног центра Драгица Косић, пројекат се реализује у оквиру Позива за подршку пружања услуга социјалне и дјечије заштите, који је дио Програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту. Вриједност пројекта је 18 милиона еура. ЕУ учествује са 15,3, док је Црна Гора обезбиједила 2,7 милиона.

Увођењем нових активности у Дневном центру Херцег Нови, пројекат ће специфично оснажити капацитете установе, тако што ће се побољшати квалитет пружених услуга корисницима. Укупно дванаесторо дјеце са сметњама у развоју, корисника услуга овог центра, имаће побољшан квалитет живота, а запослени ће стећи нова знања и вјештине.

– Спроводимо припремне активности, а све како би успјешно реализовали пројекат, те остварили очекиване резултате. Набавка специјалног возила за превоз корисника, одржавање специјализоване обуке за запослене у Дневном центру, рад тима стручњака који пружа савјетодавно терапијске услуге корисницима, њиховим родитељима, као и запосленим у овој установи, те спровођење активности дефинисаних Планом рада савјетодавно-терапијске службе, битно смо побољшали услуге. Биће уведена и нова савјетодавно-терапијска услуга у Дневном центру – казала је Косић.

Кроз стручно оснаживање запослених и сарадника за примјену специфичних поступака у раду са особама са аутизмом и комбинованим сметњама, биће спроведен акредитовани тренинг програм Обука за примјену конкретних поступака у раду са особама из аутистичног спектра и комбинованим сметњама, чиме ће се у многоме побољшати стручно знање и вјештине запослених у Дневном центру.

Укупна вриједност пројекта износи 78.862,02 еура. Пројекат реализује ЈУ Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови.

Према ријечима потпредсједнице Општине Весне Санарџић, реализацијом пројекта “Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке и савјетовања за дјецу, родитеље и запослене – ЕСЦИ”, отвара се могућност за унапређење рада Дневног центра.

– Значај овог пројекта огледа се и у чињеници да заједнички, у сарадњи са партнерима из ЕУ градимо боље услове за боравак наших корисника у Дневном центру. Општина је подржала пројекат са 12.000, а значајна средства издвајамо сваке године за рад Установе, око 140.000 еура. Задатак свих нас је унапријеђење положаја и заштита права особа са инвалидитетом. У прилог томе говори и реализација изградње новог, модерног Дневног центра у Суторини – истиче она.

Самарџић је, као координатор за изградњу објекта, најавила отварање новог Дневног центра у наредним данима.

– Сигурна сам да ће родитељи и млади бити задовољни, да ће нови објекат у потпуности испунити сврху и бити мјесто напретка, заједништва и једнакости. Подразумијева се, прича о бризи за особе са инвалидитетом не завршава изградњом Дневног центра. Особе са инвалидитетом су равноправан дио нашег друштва и заједнице и заслужују да се тако према њима односимо – казала је Самарџић.

У складу са недавно усвојеним Локалним акционим планом у области инвалидности, ускоро ће бити отворена и канцеларија за Особе са инвалидитетом, што је додатни корак ка бољој комуникацији и конкретној акцији за израду квалитетне базе података и бројне пројекте који су предвиђени Акционим планом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here