ЦДПР уручио Дому здравља едукативне брошуре о маслиновом уљу

Активисти Црногорског друштва за борбу против рака (ЦДПР) посјетили су ЗУ Дом здравља Херцег Нови и том приликом помоћници директора др Биљани Дапчевић уручили корисни едукативни материјал „Маслиново уље и здравље”.

Како је саопштено из ове организације, едукативни текст у брошури почиње старом кинеском пословицом „Кажи ми како се храниш, рећи ћу ти од чега болујеш”.

– То и главни разлог да наведемо колико је маслиново уље здраво и колико повољно утиче на желудац, цријева, жучне канале, артериосклерозу, крвни притисак и оно што нас највише занима – колико повољно утиче да не дође до настанка рака. Такође смо навели укратко и хемијски састав маслиновог уља у функцији превенције болести, као и који су то ризици који повећавају настанак рака – наведено је у саопштењу.

Како наводе, ријеч је о неуравнотеженој исхрани, пушењу, разним вирусима, алкохолу, X и УВ зрачењу, као и неким ријетким природним и вјештачким хемикалијама.

– Истовремено смо набројали и здраве навике: Одржавање пожељне тјелесне тежине, три оброка дневно у правилним размацима уз обавезан доручак, ноћни сан за одраслог и здравог човјека седам сати, умјерена тјелесна активност минимум три пута недјељно, не пушити и умјерено или не пити алкохол – објашњавају из ЦДПР-а.

Поред још неких корисних информација о маслиновом уљу, за крај текста едукативног материјала остављене су ријечи једног агронома, доброг познаваоца маслине: „Кад пролазим поред маслине, поклоним јој се”.

Стога је препорука ЦДПР-а да маслине и маслиново уље буду обавезни у исхрани, јер је то једна од најважнијих и најздравијих намирница у прехрани човјека.

Брошура је штампана да истовремено послужи пацијентима који већ имају неких проблема, али и да би дјеловала превентивно на све у борби против разних болести, међу којима су свакако најтеже канцер, као и болести срца и крвних судова, наведено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here