Почетком априла иконе опет у Градском музеју „Мирко Комненовић“

Фото: ЈУ "Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић"

Реастаурација и конзервација 20 икона из фундуса Градског музеја Мирко Комненовић биће завршена почетком априла, казала је за РТХН в.д. директорица ЈУ „Музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић“ Гордана Крунић, гостујући у емисији „Новско поподне“. Истакла је и да је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови обезбиједило средства за посебне кутије које ће служити за транспорт и чување икона.

Фото: в.д. директорица ЈУ „Музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић“ Гордана Крунић

Дуже од двије године траје процес рестаурације икона у Центру за конзервацију и археологију на Цетињу, за који је више од 44 хиљаде еура обезбиједила амбасада САД у Подгорици. Почетком прољећа, иконе ће бити враћене матичној установи, казала је Крунић.

– Очекујемо да иконе буду завршене почетком априла, потом ће бити уприличена изложба коју ће пратити видео материјал који ће приказати у каквом су стању некада биле иконе а какве су сада након рестаурације и конзервације. Поставку икона ћемо приказати и ван Херцег Новог и Црне Горе, а већ имамо интересовање из словеначког Новог Места гдје је изложба планирана 2024. године, казала је Крунић.

Фото: Новско поподне РТХН

Након комплексног процеса реастаурације, иконе је потребно очувати у посебним условима, за шта је додатна средства обезбједио Секретаријат за културу и образовање.

– Посебну захвалност упућујемо секретарки за културу и образовање Ани Замбелић Пиштало која је знала да након завршене конзервације и рестаурације требају посебни услови како би се иконе сачувале у тако добром стању. Посебно је захтјеван изазов јер се Музеј налази на самој обали мора па је влага већа. Секретаријат је издвојио 3 500 еура за куповину специјалних дрвених кутија намјењених за чување, транспорт и излагање икона. На њима се чак налазе и посебни отвори за сопствену вентилацију јер је потребно сачувати иконе које су на двету од негативних услова средине, казала је Крунић.

Планирано је да поставку 20 икона из периода од 17. до 19. вијека, види и публика на приморју али и осталим градовима у Црној Гори.

Комплетну емисију погледајте на:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here