ХСФ наставља сарадњу и са Шпанијом и Словенијом

Шпански умјетник, Френсис Портела (Francis Portela) и легенда регионалног стваралаштва, Словенац, Зоран Смиљанић нови су потврђени специјални гости овогодишњег, седамнаестог издања Херцегновског Стрип Фестивала (ХСФ) који је програму од 1. до 6. септембра.

Херцегновски стрип фестивал се етаблирао као елитна културна манифестација и популарна дестинација за звијезде стрипа широм Европе. Посљедњих година је то посебно тачно за највеће ствараоце из Шпаније и Словеније чему је немало допринијела сарадња са амбасадама ове двије земље, саопштавају из ХСФ-а.

– Фестивал су већ посјетили Фернандо Дагнино, Тони Фејзула, Рогер Ибанез, РМ Гуера, Изток Ситар, Јавиер Фернандез, Раул Аллен, Изар Луначек… а прошле смо године у музичком дијелу програма имали прилике чути изванредни џез-свинг бенд „Почени Шкафи“. ХСФ у истом маниру наставља и у 2023. години те са великим задовољством најављује нове специјалне госте из ове двије земље – наведено је у саопштењу.

Франсис Портела, стрип аутор

Францис Портела је велика звиједа свјетског стрипа са изузетно богатом биографијом. Његов стил чисте линије, те маестрално кадрирање, које га рано препоручују америчком тржишту односно суперхеројском стрипу у којем од почетка ниже успјехе и као цртач и као тушер. Прве послове одрађује за издавачку кућу „Image“ цртајући легендарног Гџи Ај Џоа, те за „ДЦ“ и њихов огранак „Wildstorm“, радећи као тушер на Бетмену и наслову „The Resistance“. Врло брзо добија одличну понуду највећег америчког издавача „Марвел“, са којим сарађује и дан данас.

Радио је на популарним насловима попут Спајдермен, X-23, Вулверин и Црни пантер. Портела остаје интересантан и осталим издавачима, па тако поред рад за „Марвел“ прави излете поново у „ДЦ“ за које црта Легију суперхероја, Пандору, Бетмана и Робина, Анимал Мена и Грин Лантерна. Нарочито је значајна његова сарадња са издавачком кућом „Валиант“, за коју развија цијели мини серијал „Faith“ те црта наслове попут Ивара, Нинџака, Генерације Нула и остале. Овај неуморни Шпанац једва чека долазак у Херцег Нови и прилику да своје име придружи листи сјајних цртача из Барселоне који су већ били специјални гости ХСФ-а.

Зоран Смиљанић, стрип аутор

Зоран Смиљанић је вансеријски стрип аутор, илустратор, карикатуриста, графички дизајнер, сценариста и филмски публициста који своје почетке везује за недељник „Младина“ гдје средином осамдесетих објављује жестоке, ангажоване стрипове који су се бавили актуелним проблемима друштва. У стрип тадашње СФРЈ по први пут улазе политика, насиље и експлицитна сексуалност, те Смиљанић трпи и велике политичке притиске. Политичку критику, серијал „Hardfuckers“ на преко 210 табли стрипа, објављује под псеудонимом Виторио де ла Кроче (Vittorio de la Croce).

Наставља са објављивањем на словеначком тржишту кроз серију кратких стрипова названу „Породичне приче“, затим и „Ратне приче“ а 2016. године приводи крају највећи словеначки стрипски серијал под називом „Мексикајнарји“. Ово, по многима, ремек дјело словеначког стрипа на преко 330 ручно обојаних табли бави се тематиком словеначких добровољаца који су се средином деветнаестог вијека као добровољци борили у Мексику на страни цара Максимилијана, рођеног брата цара Фрања Јосипа. Смиљанић се након овог дјела враћа углавном политичким и провокативним темама у стрипу, издаје и сјајну биографију Ивана Цанкара у стрипу, те се још бави писањем књига, рецензија стрипова за „Младину“, и организацијом стрип догађаја. Уз већ најављене Кинескињу Ји Јанг, Францускињу Дану Димат и Италијана Марка Мастраца, са Портелом и Смиљанићем, ХСФ већ девет мјесеци прије почетка једине манифестације посвећене деветој умјетности у нашој земљи, поново подиже љествицу у организационом смислу једне култруне манифестације, али и потврђује епитет једног од најбољих стрип фестивал у овом дијелу Европе, наведено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here