Аутор Фераријевих илустрација долази у Херцег Нови на 17. ХСФ

Улазак у Нову годину значи и нове најаве специјалних гостију 17. Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који ће се на више локација у Херцег Новом и Боки Которској одржати од 1. до 6. септембра.

Италијански ликовни геније, маестрални Марко Мастрацо (Marco Mastrazzo), трећи је специјални гост који је потврдио долазак на ХСФ. Након што га је, као и остале италијанске умјетнике, глобална пандемија спријечила да буде гост четрнаестог издања, Марко долази ове године са још спектакуларнијом листом остварења на којима је радио и са још већом глобалном популарношћу.

Подсјетимо, Мастрацо је самоуки умјетник који се, након дипломе геодезије, окреће својој правој љубави, цртању. Након дебија на специјалном годишњем издању стрипа Дилан Дог, својим изражајем одушевљава и публику и критику и отпочиње његова стеларна каријера. Наставља са радом на насловницама специјалних бројева, као и свих издања овог стрип јунака пласираних на америчко тржиште. Упоредо за издавача Editoriale Cosmo црта насловнице стрипа Caput Mundi, те за издавача Edizioni Inchiostro насловнице серијала „Браћа по крви“.

Мастрацо недуго затим постаје права глобална звијезда јер добија шансу да се окуша на америчком тржишту, најприје за издавача Zenoscope, а затим и за све гиганте као што су Marvel, DC, Dynamite, BOOM… Практично не постоји стрип серијал за који Мастрацо није цртао насловницу у посљедњих три године, а сваки нови комерцијално успјешан стрип пројекат ангажује га као цртача посебних издања или варијант насловних страна.

Оно што је додатно интересантно за Мастраца, и свакако примамљиво и широј публици, је његов дугогодишњи ангажман за тим Ферарија у Формули 1, за који црта и осликава специјалне постере различитих трка Ф1 каравана.

Уз већ најављене Кинескињу Ји Јанг и Францускињу Дану Димат, Мастрацо предводи стеларну листу специјалних гостију са којима ћемо се дружити у септембру уз добро познате регионалне и европске звијезде стрипа и фантастичан ликовни и музички програм, најављују из ХСФ-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here