Концерт „Ноћ љубави“ потврда да музика помјера границе

Новогодишњи концерт  насловљен „Ноћ љубави“ („Notte damore“) у Павиљону Градске музике обиљежили су одлична атмосфера и надахнуто извођене одабраних композиција, професорицe хармонике Босиљке Кулишић и професорицe соло пјевања и оперскe умјетницe Николинe Томашевић.

Необичан дуо одушевио је бројну публику, а Босиљка Кулишић није крила узбуђење и радост након концерта.

-Заиста је дивно сарађивати са људима које и приватно волим, свирати феноменалну музику која покреће само на љубав и видјети толико људи из нашег града и пријатеља. Још увијек не могу да саберем утиске, али пресрећна сам и желим нам још више оваквих осјећања и ове љубави коју смо вечерас сви заједно подијелили.

Коментаришући необичан спој хармонике и опере, Кулишић истиче да музика и умјетност не познају ограничења.

-То је негдје наш задатак – да помјерамо границе, да правимо комбинације, да искористимо умјетност као нешто што спаја неспојиво. Значи, да не тражимо разлике, него да тражимо шта је то што нам је заједничко, шта је то због чега можемо да умножимо ту нашу љубав и тако је настала та комбинација неспојивог – класична хармоника и сопран, поручила је Кулишић.

Публика је уживала у 15 композиција од Белинија и Пјацоле, преко Биничког и Јенка до Роте и ди Сарна, које је одабрала Николина Томашевић.

– Заиста ми је пуно срце, и ми смо уживали заједно са публиком и било је стварно предивно. Било је и италијанских композиција, имали смо чак и арију из црногорске опере „Балканска царица“ коју први пут изводимо, затим шпанске композиције, наполитанске пјесме, тако да је стварно био један интересантан програм у коме је публика уживала и много ми је драго због тога.

Концерт је осмишљен и припреман са љубављу и лакоћом, а њихова идеја је одмах наишла на подршку.

-Није било тешко спојити хармонику и сопран, јер када се нешто ради са љубављу, заиста је уживање. И на пробама нам је било јако пријатно и уживале смо правећи тај репертоар и програм концерта. Од самог почетка је заиста све текло тако фино, нарочито кад смо закуцали први пут на врата Градске музике да питамо Валентину Кулиновић за концерт, одмах нам је одговорила потврдно. Много смо срећни што смо наишли на такву подршку и Општине Херцег Нови, Секретаријата за културу и образовање, казала је Томашевић, и додала да једва чекају нове концерте са још више публике.

Гост концерта је био аргентински гитариста Николас Морета, који је извео једну соло и двије композиције са Босиљком Кулишић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here