Сервис „27 плус“ ускоро у Дневном центру

Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју током наредне године биће дограђен, чиме ће у овом објекту бити отворен и сервис „27 плус“, односно могућност боравка добиће и особе старије од 27 година.

Како је за РТХН казала секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић, пројекат доградње је завршен, а за очекивати је да Управа за капиталне пројекте у наредном периоду распише и тендер за избор извођача радова, јер средства у капиталном буџету постоје.

Док ове просторије не буду изграђене и лиценциране, у плану је пилот пројекат организације Дневног центра 27 плус.

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

– У договору смо са НВО Нова шанса и Весном Одаловић, да видимо можемо ли преко те организације да организујемо тај сервис доста раније, да ти корисници не чекају  крај следеће године. Постоје, такође, предлози Министарства у смислу увођења друге смјене у Суторини и да видимо колико је то могуће организовати – наводи она.

За овај серивс постоји интересовање родитеља, као и три потенцијална корисника, а у локалној управи раде све што је у њиховој могућности да овај сервис почне са радом у што скоријем рок, истакла је Самарџић.

Држава ће у наредној години са више средстава помагати рад Дневних центара у цијелој Црној Гори. То је резултат састанка у Министарству, гдје су представници ових институција добили подршку Омбудсмана и Заједнице општина.

– Исход тог састанка је опредјељење Министарства да се износ од 150 еура по кориснику подигне на 250, што је износ којим ће држава суфинансирати кориснике Дневних центара. Центар за социјални рад је већ направио рјешења. Врло брзо ћемо почети са тим новим рјешењима – истиче Самарџић.

У Херцег Новом родитељи нису плаћали боравак своје дјеце у Дневном центру, мада је постојала законска обавеза, али је Општина дотирала.

Од сада ће држава покривати те трошкове у свим центрима у Црној Гори. Дневни центар у Херцег Новом у наредној години ће из општинског буџета добити 140 хиљада еура, док ће држава издвојити око 40 хиљада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here