Католички вјерници славе Божић у радости Исусовог рођења

Јаслице у Цркви Св. Јеронима

Kатолички вјерници и други хришћани који поштују Грегоријански календар, прослављају Божић. Синоћ је традиционално служена поноћна Миса у жупној Цркви Светог Јеронима у Херцег Новом.

Свечане Божићне мисе биће служене у Цркви Св. Јеронима у 10:00 и Св. Антуна у 17:00 часова.

Вјерници долазе на поклон јаслама Богомладенца, које у поставци подсјећају на рођење Исуса Христа у Витлејемској пећини. У свим католичким црквама на Божић читају се дијелови Јеванђеља о рођењу Спаситеља и догађај у Витлејему, који је промијенио историју човјечанства.  

– У рођењу Исуса Kриста догађа се утјеловљење самога Бога. Зато је хришћанство вјера ове земље и вјера која љуби земљу јер у тој вјери Бог долази човјеку да га учини својим шатором и својим пребивалиштем, навео је дон Синиша Јозић, жупник Жупе Светог Јеронима у Херцег Новом.

У Божићној честитки вјерницима он поручује:

–  Утјеловљењем Сина Божјега као да се поновно утјеловљује и сам човјек. Онај човјек који је у међувремену посве надишао своје властите људске оквире. Има га посвуда, почесто баш свугдје више осим код самога себе и са самим собом. Божић нас, зато, позива да свој поглед усмјеримо према божићним јаслицама те откријемо поруку судионика овог светог догађаја. На том извору божићне радости, пастири нам свједоче да покушамо гледати свијет и људе новим очима, Божјим очима. Мудраци су отворени Богу и тражењу Бога јер знају да у животу постоји „нешто више“ од онога што видимо на први поглед. Св. Јосип поучава о вјерности, чак и када не разумије што Бог чини, а Марија нам може бити примјером да, попут ње, требамо размишљати о животном позиву и послању откривајући свакодневно Божје планове у властитом животу, обраћа се дон Јозић драгим пријатељима, слављеницима Божића!

 У наставку Божићне честитке поручује:

– Бог нам је данас поновно дарован, а небо нам се још више отворило! Бетлехемски Исус долази у наше наручје да би нама саопштио и дао сигурност да смо у Божјем наручју. Препознајемо стога у Дјетету Исусу извор Божје близине, радости и мира како бисмо се још снажније као људи вјере суочили с кушњама у наступајућој години. С надом да за свакога од нас постоји пут и начин како сусрести новорођеног Спаситеља, нека свима вјернима буде радостан Божић, пун Божје милости и истине. Нека Божји мир буде с нама и међу нама, да сви будемо вјеровјесници Божјег благослова, љубави и близине, честитао је дон Јозић, уз поздрав –

                                                   Честит Вам и благословљен Божић!  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here