Свјетлост Меноре знак да је снага људи у јединству

На позив Вјерске заједнице Јевреја Црне Горе, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић придружио се церемонији освјетљавања Меноре за Хануку, која је организована на Тргу Маршала Тита испред зграде Општине.

Први пут у Херцег Новом упаљена је Менора, симбол  јеврејске традиције. Богато културно и историјско наслијеђе, вјековно његовање цивилизацијских тековина које се у великој мјери огледају кроз толеранцију и слављење различитости као једног од темеља модерне, грађанске црногорске државе – то су били аргументи да ова свечаност буде уприличена у Херцег Новом, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

– Освјетљавањем Меноре показујемо да је Херцег Нови град доброте, слободе и отворености, град који различитости прихвата и претвара их у своју снагу која ће бити путоказ свима нама, а поготово млађим генерацијама како стварати друштво међусобног уважавања и разумијевања у којем ће свијетлост увијек односити побједу над тамом, казао је предсједник Катић и честитао Хануку уз жељу да у наредним годинама сарађују још садржајније и покажу да се могу ослонити једни на друге.

Врховни рабин Црне Горе Ари Еделкопф подсјетио је на историјске везе града и Јевреја и истакао да Херцег Нови има посебну историју суживота и слоге са свим народима.

– Сви знају за јединствено историјску везу Херцег Новог и јеврејског народа. Овдје је у прошлости постојала Јеврејска заједница, постојала је синагога и јеврејско гробље. Када сваки дан гледамо на Менору, то нам даје снагу и наду. Свјетлост Меноре нам показује да је наша снага у јединству. Нисмо сви исти, али свако од нас има посебну функцију и мисију у животу. Свако од нас треба да свијетли и сија. Ове године на Хануку, наша заједница је порасла за врло кратко вријеме због ужасног рата. Многи су у Црну Гору стигли из Украјине и Русије. Нека данашње освјетљење Меноре буде посвећено крају овог ужасног рата, казао је рабин Ари Еделкопф и захвалио предсједнику Катићу, граду Херцег Новом и комуналним службама.

Празник свјетлости – Ханука, почео је 18. децембра и траје осам дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here