У Боки све више стабала маслина, недовољна афирмација сорте жутицe

Маслињаци на Луштици

Маслинарство, као једна од кључних грана бављења пољопривредом, на  подручју Боке Которске све више добија на значају. Расте број маслињака, овогодишњи род је повећан. Око 30 тона плода маслине прерађено је у млину  Маслинарског друштва Бока.  

Активни члан Маслинарског друштва Бока, др Илија Мориц, гостујући у Новском јутру, навео је да је органско маслинарство и даље неискоришћен ресурс у узгоју маслина и све заступљенија култура  на трпезама:

 – Органско маслинарство је велика развојна шанса Херцег Новог, Боке и Црне Горе. Захваљујући Маслинарском друштву Бока, маслинарство напредује, посебно, у сегменту пораста броја стабала. Маслињаци се више одржавају, а и све је већа заинтересованост за ову пољопривредну културу. Имамо и младу генерацију  која озбиљније разумије и схвата да маслнарство није само бизнис, већ да је ствар наше културе, идентитета и понајвише етике, сматра Мориц.

Увијек је обрадива површина била огледало нашег ума и свијести. Уређеност пољопривредне површине и посвећеност обради земље, кроз све наше генерације, упућивала је на одговорност према послу и опстанку:

 – И данас је тако. Појединци показују и потврђују  ту традицију и опредијељеност бављењем пољопривредом, а у нашем случају је маслинарство које се развија, оцијењује Мориц.

 Колико улажемо толико ћемо и добити, неопходно је пољопривредну културу наводњавати љети, примјењиавати агротехничке мјере:

 – Ми смо већ почели са резидбом, што је агротехничка мјера са којом се креће у овом дијелу године, паралелно са ђубрењем, што је потребно да би маслина неопходне нутријенте упила до прољећа. У мају креће цвијетање и надамо се још једној успјешној години маслинарској, али и туристичкој.  Осцилација има, а алтернативна родност је типична за маслину, објашњава Мориц.

Код нас је алтернативна домаћа сорта жутица, која је типична за наше поднебље:

 – Она мора заузети много јаче и снажније мјесто у узгоју, јер је генетски потенцијел, који имамо у жутици, велики. Једино, они који су произвели право екстра дјевичанско маслиново уље осјете да маслиново уље од жутице има те ароме свјеже покошене зелене траве и зелене јабуке и схватају колики се аромат, плус укус крије у таквом квалитетном уљу. Тек када се додатно или потпуно истражи та сорта, ми ћемо бити свјесни шта имамо или шта смо имали, казао је Мориц који наглашава да сорту маслине жутицу, би требало увијек промовисати, како би се што више примјењивао узгој ове културе, са аутохтоним стаништем у нашим крајевима. 

Имање Мориц је огледно имање по органском узгоју и традиционалној производњи маслиновог уља на Луштици.  

Доктор Илија Мориц, професор на Факултету за туризам и хотелијерство у Kотору, који је и урадио прву докторску дисертацију о маркетингу у руралном туризму.

– Потенцијали агротуризма нису искориштени у довољном капацитету, те се све своди на индивидуални напор.

Такође, постоји огроман потенцијал кроз село и друге гране туризма на Луштици, залеђу Херцег Новог, Боке. Kао заједница недовољно смо учинили да рурални туризам буде на вишем нивоу, у смислу квантитета и квалитета – сматра Мориц.

Он оцјењује да се органска производња сира, вина, маслиновог уља и других пољопривредних култура може покренути без већих инвестиција.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here