ДР КОМАР: ЗА КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ ВЕОМА ВАЖНА ВАКЦИНАЦИЈА

Епидемиолошка ситуација у Херцег Новом се поправља, број новообољелих од корона вируса рапидно опада, а према посљедњим подацима Института за јавно здравље у граду је тренутно 220 инфицираних.

Међу најмлађима није забиљежен ни један случај, док је током периода са високим бројем обољелих у ковид диспанзеру за дјецу било чак и по 10 до 12 пацијената, казао је вд. директора Дома здравља др Горан Комар.

Он је мишљења да су управо рестриктивне мјере, односно забрана наставе у школама, највише допринијеле оваквој ситуацији.

– Те су мјере, доживљене као рестриктивне, а заиста представљају велику тегобу и терет малој привреди, изражавамо пуно разумијевање, заправо дале овај резултат да се можемо надати да ћемо се кретати ка прољећним и љетњим мјесецима као заједница која ће моћи да ужива све благодети свог географског положаја и традиционалних опредјељења ка развијању туристичке привреде – казао је др Комар.

За колективни имунитет, истиче Комар, од изузетне је важности вакцинација што већег броја грађана, што је један од кључних фактора за отварање граница током љетње сезоне, али и поштовање мјера и полицијска контрола обољелих и њихових укућана.

– И данас вјерујем, јер то јесте један динамичан процес, ако је неко од службеника Полиције одређен да позива обољеле на кућни или лични број телефона, било је важно да се форсира и питање њихових укућана. То је та тачка гдје смо ми као систем били недовољни – наводи Комар.

Вакцинација тече планираном динамиком, најприје је вакцинисано особље Дома здавља, затим радници Болнице Мељине и Института Игало. Вакцину је примило укупно 630 запослених у ове три институције, од тога 405 кинеском, а 225 руском вакцином, инфомисала је координаторка за вакцинацију у Дому здравља Анђела Цвјетковић.

– Ту су чак и грађани старији од 80 година. За данас смо планирали 45 грађана преко 80. С тиме бо завршили ту групу, тако да би већ од понедјељка могли кренути са групом 74 до 79 година. Такође, у плану за сутра имамо неких 50-ак људи који су непокретни, а којима би у кућним условима обавили вакцинацију – наводи она.

Током дана би, како је казала, требало да стигну руске ревакцине, а до сада је ревакцинисано 30 медицинских радника. Ревакцина се прима 21 дан након вакцине. Цвјетковић је упозорила да је важно да се вакцинисани причувају до ревакцине, јер постоји ризик од инфекције, а обољели не може примити ревакцину. Пацијенти који су прележали корону требало би да се вакцинишу три мјесеца од опоравка.

Одзив на вакцинацију је за сада веома мали, од 1300 грађана старијих од 80 година, пријавило се свега 600.

Када је ријеч о заказивању вакцинације, Комар је казао да грађани морају бити стрпљиви, јер техничари који се јављају на телефоне нису оператери и нису увијек у могућности да се јаве на позиве. У наредном периоду биће организована централа са немедицинским кадром, како би се медицинске сестре и техничари вратили у изабране тимове.

Бројеви телефона на које се може пријавити за вакцинацију су 031/580-570 и кол центар 1717.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here