“Православна банка” Ненада Витомировића

Наш суграђанин, магистар Ненад Витомировић, аутор је књиге “Православна банка”, која је својеврстан водич о начину финасирања базираном на вјерским принципима.

Књига “Православна банка” настала је из жеље аутора да приближи и примјени сопствено знање са магистарских студија, гдје се бавио основама исламских финансија. Како за РТХН појашњава Витомировић, ради се о два суштински различита финансијска система, али им је заједничко пословање по вјерским принципима.

-Постоји хришћанска економија која је обрађивана, нарочито код економиста Запада који су први увидјели недостатке система, и код исламских економиста. Са једне стране имамо ту хришћанску економију, а са друге стране исламске финансије и банкарство који последњих 60 – 70 година успјешно послују, тако да је суштинска идеја била да хришћанска економија као подлога постави и оформи могућност пословања банке на основу тих елеманата хришћанске економије. 

Као дугогодишњи предузетник, аутор је увидио проблеме у финансирању пословних подухвата и сарадње са банкама, што  је била инспирација за књигу.

– Социјалистички систем је превише наглашавао “ми” и “наше”, док капиталистички превише наглашава “ја” и “моје”, а ни један ни други начин нису донијели правилан развој – ефикасност и ефективност. Суштински идеја је била да се нађе један другачији систем који ће бити више прилагођен реалном сектору привреде и боље да прати инвестиционе подухвате предузетника. 

“Православна банка” није као и остале, јер њено пословање подразумијева другачији систем рада.

-Главна разлика јесте преузимање ризика заједно са клијентима банке, и систем пословања који се више ослања на реални сектор, односно на реалну имовину. Такође, ту је једна особина непостојања камате, из разлога што хришћанска економија, односно хришћанство, сматра камату за нешто што није добро, тако да се пословање те банке може упоредити са исламском банком која такође нема камату у свом пословању.

Књига “Православна банка”, представљена на овогодишњем сајму књига у Београду, биће промовисана 12. децембра у нашем граду, када ће и званично бити најављено отварање херцегновског одсјека Црногорске економске научне академије.

8 COMMENTS

  1. Pravoslavna baka je stara dobra tradicija. “Православна банка” je eksperiment koji može samo da obogati bezskrupulozne kojim ništa nije sveto.

  2. „Pravoslavni vjernici su manje srećni u odnosu na katolike i protestante, a pravoslavne države istočne Evrope, među kojima i Crna Gora, su siromašnije od zapadnih jer je pravoslavlje korišćeno za unapređenje komunističke doktrine, pokazalo je istraživanje Svjetske banke.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here