Црвени крст Херцег Нови радно обиљежава Недељу Црвеног крста

Од 29. новембра до 5. децембра се обиљежава Недеља Црвеног крста, током које су у општинској организацији Црвеног крста Херцег Нови планирали бројне хуманитарне, едукативне и промотивне активности.

Подсјетивши на традицију која траје од 1875. године, секретарка Црвеног крста Херцег Нови Милена Шћекић за РТХН каже да они рођендане прослављају радно и без велике “помпе”.

– Недеља Црвеног крста нама је повод да можда мало више говоримо о свему ономе што радимо током цијеле године. Ове године Црвени крст Црне Горе слави 147 година, што није мали јубилел, јер смо једна од најстаријих организација у свијету, а дефинитивно смо најстарије друштво Црвеног крста на Балкану, што потврђује да имамо јако дугу традицију постојања и рада. Нажалост, и тада када је Црвени крст настао,  основан је управо због неких кризних ситуација 1875. када је Невесињска буна узроковала велики долазак избјеглица из Херцеговине. Како тада тако и до данашњих дана, константно нас прате неке кризне ситуације, тако да се трудимо да кроз свих ових 147 година радимо у континуитету, да пружимо помоћ свима онима којима је потребна, некад смо више успјешни, некад мање, све зависи и од капацитета, могућности и ресурса које имамо на располагању.

Ипак, труде се да Недеља Црвеног крста увијек буде посвећена ведријим темама и испуњена неким лијепим активностима, наводи Шћекић.

-У претходном периоду смо са школама организовали ликовни и литерарни конкурс на тему Црвеног крста и волонтеризма, гдје су дјеца имала прилику да напишу или нацртају како они виде Црвени крст и волонтеризам, шта за њих значи помоћи некоме у невољи. На конкурсу су учествовале све четири основне школе из Херцег Новог, и у сарадњи са Градском библиотеком смо договорили заједничке активности и програме на којима ће бити представљени радови, како бисмо имали прилику да захвалимо свима онима који су издвојили вријеме да учествују на конкурсу. Морам рећи да дјеца увијек изненаде. Колико год ми мислили да они можда о неким стварима не размишљају, или да их не виде, они заиста увијек изненаде тиме колико обраћају пажњу на свијет око себе, и на неке ствари које и нама одраслима врло често промакну. Конкурс није такмичарског карактера, већ је циљ подизање свијести, а то најбоље могу млади.

Уз редовне активности на пружању хуманитарне помоћи, посебну пажњу су посветили едукацији, низом  радионица о вакцинацији, а за заинтересоване грађане организују и предавања о разним темама.

-У овом периоду смо посветили одређено вријеме и едукацији шире јавности, а нарочито смо ставили фокус на родитеље и дјецу када је ријеч о вакцинацији против различитих болести. Знамо колико је то битно за савремени свијет и за савремени живот, и не само за појединачно здравље, већ и за опште здравље људи. Организовали смо сет радионица на тему вакцинације против HPV-а, MMR, као и против COVID вируса, а организујемо и радионицу за избјеглице из Украјине. Они су такође изразила жељу да добију више информација, што само говори о томе колико је важна вакцинација против HPV-а која је сада нама у Црној Гори коначно доступна, можда не у обиму колики би требао бити, али у тој мјери у којој је доступна људи су показали интересовање да чују од професионалаца шта је то и како првенствено штити њихову дјецу. Са Градском библиотеком смо договорили неке редовне активности, предавања у њиховим просторијама за све грађане који су заинтересовани да им дамо прилику да разговарају о различитим темама. Неће то бити класична предавања и едукације, већ  прилика да разговарају о различитим темама које могу бити од значаја како за одрасле, тако и за дјецу, објашњава Шћекић.

Шћекић је најавила и традиционалну акцију солидарности која ће бити одржана 10. децембра.

-То је прилика да прикупимо помоћ за социјално угрожено становништво. Нажалост, све је више лица која су у стању социјалне потребе, лица којима је потребна помоћ у виду хране, хигијене, љекова, кућних потрепштина и разних артикала, тако да 10. децембра организујемо акцију у сарадњи са великим трговинским ланцима. То су традиционално „Лаковић“, „Воли“ и „Идеа“, и овим путем позивамо све да се придруже тој акцији, а и мимо ових наших акција солидарности, уколико су у могућности, да изађу у сусрет и донирају помоћ у виду хране и хигијене.

За дјеловање Црвеног крста веома је важна сарадња на свим нивоима, а на недавном састанку са представницима Општине Херцег Нови је договорена већа подршка и сарадња на јачању заједничких капацитета.

Црвени крст, као организација има одређени сет јавних овлашћења, која нам Закон о Црвеном крсту Црне Горе даје, и ми смо у том дијелу организација која има командујућу улогу држави и локалној самоуправи у тим хуманитарним дјелатностима. Договорили смо сарадњу у наредном периоду на заједничком подизању капацитета за различите области, а превасходно за дјеловање у ванредним и одређеним кризним ситуацијама. Општина је заиста исказала спремност да подржи у даљем периоду и рад Црвеног крста, али и да унапређујемо сарадњу и да јачамо заједничке капацитете, прије свега на добробит свих грађана Херцег Новог, поручила је секретарка Црвеног крста Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here