У Дневном центру обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом

У Дневном центру за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју приређена је свечаност поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обиљежава сутра. Задовољни су годином на измаку, а велике планове имају и за наредну.

Око 15 % људске популације има неку врсту инвалидитета, навела је за РТХН директорица установе Драгица Косић, указујући на важност Међународног дана особа са инвалидитетом, који се од 1992. године обиљежава 3. децембра.

Данас су у госте позвали професорице Ану и Јелену Поповић из Музичке школе Херцег Нови, са којом сарађују откако постоји Дневни центар, а осврћући се на годину на измаку, Косић каже да имају разлога за задовољство.

-Све оно што смо планирали смо и остварили. Коначно смо се ослободили короне, није било прекида у раду, и било је заиста пуно излета и догађаја у Дневном центру. Имали смо неколико дивних догађаја попут Међународних спортскох игара у Мостару, затим кампа са родитељима у Колашину, тренинга и обука за  заспослене, тренинга пливања са дјецом и слично. Стварно је било пуно догађаја и имамо зашто да будемо поносни и да кажемо да смо доста урадили ове године.

У Дневном центру за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју раде људи различитих струка, обављајући веома сложеен и одговоран посао, који захтјева велико ангажовање и посвећеност, истиче Косић. Његове услуге тренутно користи 14 дјеце, а имају лиценцу за 15 корисника.

-Ових дана смо примили једног дјечака из ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике. Био је на оспервацији, и ми смо дали мишљење да можемо да га примимо. Ради се о дјечаку са церебралном парализом, тако да имамо различите узрасте, различите дијагнозе и сходно томе морамо да ускладиме све планове, програме и завршимо извјештаје.

Планом и програмом рада за 2023. годину, који је данас усвојио Управни одбор, предвиђено је покретање нових услуга, укључујући и сервис “27 плус”,  за који је завршена пројектна документација и ускоро треба да буде расписан тендер.

-Колико знам преко наше начелнице, завршена је пројектна документација за доградњу сервиса „27 плус“. Пројектна документација је урађена у склопу ревитализације старе аустријске школе у Суторини, и вјероватно ће заједно ићи тај тендер и доградња. Ја се искрено надам да ће то бити динамиком којом је планирано, и да ће идућа година бити обиљежена доградњом зграде у Суторини, поручила је Косић.

Проширење капацитета за око 100 квадрата и највише 10 корисника подразумијева и одређени број стручних сарадника и радника, као и трансформацију у Дневни центар за особе са инвалидитетом.


2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here