У току опремање просторија Службе заштите

У оквиру пројекта „Flood and fire“ данас је у ватрогасну станицу у Мељинама стигао нови намјештај за канцеларије, као и за дежурану, која ће постати савремени комуникациони центар. По завршетку монтаже намјештаја просторије ће бити опремљене и новим рачунарима.

Осим просторијe за дневни боравак, како прича за РТХН командир Службе заштите и спасавања, Златко Ћировић, опрема стиже и за друге просторије.

Командир Службе заштите и спасавања, Златко Ћировић

– Биће опремљене дежурана за боравак ватрогасаца и канцеларије. Ушли смо реализацију опремања Ватрогасног дома намјештајем. У догледно вријеме те активности биће проширене и на ватрогасну опрему, тако да ће Служба у наредном периоду бити још боље опремљена да одговори на све изазове који су пред нама – наводи он.

Нови комуникациони центар налазиће се у дежурани, а одговараће потребама пројекта „Flood and fire“, истиче менаџер пројекта, Јован Суботић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.

– Суштина овог пројекта је рана детекција катастрофа, као што су пожари и поплаве и брза реакција тимова. Сви подаци коју буду стизали са дрона, као и са дронова наших партнерских општина, сливаће се у систем који се сада састоји од нових компјузера и опреме у дежурани и имаћемо прилику да што брже реагујемо, односно да заштитимо људске животе и имовину – објашњава он.

Суботић подсјећа да су у току убрзане активности у реализацији пројеката који су усмјерени на оснаживање Службе заштите и спасавања.

Менаџер пројекта „Flood and fire“, Јован Суботић

– Прошле седмице смо свједочили семинару, теоретској обуци и фантастичној вјежби служби заштите четири општине, јуче смо преко пројекта „Resilient Border“ обезбједили специјално ватрогасно возило, а данас је наша Служба опремљена новим намјештајем, новим компјутерима, софтвером, телевизором и тако даље – наводи Суботић.

Колико је важно обнављање опреме као и сама улога Службе заштите и спасавања код поплава показује примјер у Зеленици, гдје је оштећена једна пумпа, информише командир Ћировић.

– Чекамо процјену штете, која ће бити значајна, вјероватно пар хиљада еура. Имали смо штете током ових интервенција, а осим испумпавања, Служба је радила и на обезбјеђивању угрожених објеката. Припадници су врећама са пијеском покушавали да заштите објекте у што већој мјери – прича Ћировић.

Сматра да је у Зеленици проблем који мора да ријеши грађевиснка струка, јер је потребно прошрити корито потока који води ка мору.

До завршетка пројекта „Flood and fire“ Служба заштите добиће још два специјална ватрогасна возила.

4 COMMENTS

  1. – Суштина овог пројекта је рана детекција катастрофа, … Katastrofa je to da je Vatrogasna stanica u udolini u Meljinama i nema uopšte pogled naš grad. Herceg Novi i Boka vape za osmatračnicama. Vatrogasna čeka da joj neka baba ili đede javi da je izbio požar. Kada bi se postavio video nadzor Herceg Novog iznad Njivica i još par mjesta sa kompjuterskim programom da softver digne alarm čim detektuje dim i vatru, Novi bi se usrećio. I dronovi su danas veoma korisni u ovu svrhu. Ali, ne – Novom je bila prioritetnija garaža da štiti kola i odijela službenika od kiše………..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here