У СМШ “Иван Горан Ковачић” јавном дебатом обиљежавају Међународни дан средњошколаца

Сутрашњи датум, 17. новембар обиљежава се као Међународни дан средњошколаца. Овај празник установљен је још 1939. године у знак сјећања на студентске демонстрације у Прагу, које су нацисти угушили затварањем свих установа високог образовања у Чешкој, а потом послали више од 1 200 студената у концентрационе логоре.

На овај дан највише се расправља о правима ученика, њиховим потребама и могућностима. У том духу, празник средњошколаца биће обиљежен и у херцегновској СМШ “Иван  Горан  Ковачић”.  

Средњошколац, односно средњошколка, најљепши је статус који појединац може да има, а 17. новембар је њихов дан који ће у СМШ “Иван Горан Ковачић” бити обиљежен организовањем јавне дебате о свима интересантној теми, казао је за РТХН гимназијалац Павле Ђуровић. 

-Ученици трећег и четвртог разреда имаће прилику да пред другим ученицима дебатују и да испоље неке различите аргументације. Конкретно, наша тема ће бити “Час од 30 минута” – једна страна ће бити за час од 30 минута, а друга страна за час од 45 минута. Дужина трајања часа је била интересантна и ђацима, али и комплетном друштву, па ће то бити тема коју ће ученици обрадити, да видимо шта је ефикасније.

Како би средњошколско образовање било што квалитетније, али и запамћено као лијеп период живота, поред рада управе школе, потребна је ангажованост ђака, истиче Ђуровић.

-Унија средњошколаца има и неке пројекте које ће спроводити у циљу оснаживања рада ученичких парламената, а тиме и оснаживања омладинског активизма. То су конкретно Такмичења ученичких парламената, гдје ће се бодовати одређене активности међуопштинске сарадње, као и Акциони дан у мају, који смо и прошле године успјешно организовали.

Уз честитку свим средњошколцима, Павле Ђуровић је поручио да треба да буду истрајни у борби за своја права, да не посустају, јер само ако желе да помогну себи на тај начин ће остварити најбоље што могу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here