Предлог закона о рибарству биће упућен Скупштини

Влада Црне Горе на последњем засиједању усвојила је Предлог закона о организовању тржишта у рибарству и аквакултури, којим ће бити уређен начин организовања произвођача, услови за стављање производа на тржиште, као и друга питања значајна за ову грану привреде.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић, подсјетио је да је овај закон 2019. године усаглашен са Европском комисијом, а наредне упућен Влади на усвајање, међутим враћен је након избора у августу те године.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић

– Овим законом о организацији тржишта у рибарству и аквакултури ствара се основ за обезбјеђивање ефикасног функционисања тржишта, уређују се тржиште, услови за означавање производа, јачање конкурентности произвођача кроз формирање организације произвођача уз адекватну контролу и спровођење мјера организације тржишта – наводи он.

Поред тога, како је казао, дају се основе за успостављање организованог тржишта кроз механизме организације и дефинисања јасних правила у погледу информисања потрошача и дефинишу се и надлежно тијело, услови и начини за извоз производа у државе Европске уније.

– Будући да остајемо при истом садржају текста, а полазећи од чињенице колико су ова два закона важна за сектор рибарства, у циљу усаглашавања са заједничком рибарском политиком Европске уније, предлажемо да се овај закон усвоји и да се предлог закона упути Скупштини на усвајање – казао је Јоковић.

Влада је без расправе усвојила Предлог овог закона и биће упућен Скупштини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here