Прва књига Топаљске општине др Комара – освјетљена историја локалне управе

Збирка ћириличних докумената Топаљске комунитади, нова књига др Горана Комара „Прва књига Топаљске општине – Темељна акта“ промовисана је синоћ у фоајеу Дворане Парк. Документа су окупљена у првој књизи Топаљске комунитади, која је настала између 1718. и 1719, односно у првој години од оснивања Топаљске општине.

Књига је објављена у издању „Друштва за архиве и повјесницу херцегновску“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња, а издавање је подржала Општина Херцег Нови.

Аутор књиге др Горан Комар казао је да се у згради херцегновског Архива чува око 20-ак књига које припадају Топаљској комунитади, а ријеч је о докуметима попут трошковника, збирки потврда о морнарима или патронима, односно власницима једрењака који су напустили Боку.

– Ко год је напустио, набавио је извод из матичне књиге крштених од свог пароха, тако знамо да је Топла са свим својим насељима кроз читав 18. вијек уредно водила матичне књиге. Такав је поморац одлазио канцелару, секретару Топаљске комунитади, најчешће је ту дужност обављао Јово Митров Жарковић, да испише ту потврду којом је свједочио да је поданик Млетачке републике и становник Топаљске комунитади – наводи он.

Предсјендик Општине, Стеван Катић поручио је да Топаљска комунитад представља претечу локалне управе у Херцег Новом, као и да га радује што је успјешно освјетљен овај неправедно запостављени дио историје града.

– Доктор Комар је свима нама и Херцег Новом учинио велику услугу, јер је прикупио, обрадио и сабрао на једно мјесто све оне податке који говоре о томе зашто Топаљска комунитад заслужује да о њој учимо о говоримо, да је славимо као изузетно постигнуће и симбол снаге, упорности и побједе локалног становништва у борби за очување сопственог идентитета – поручио је он.

Катић је захвалио др Комару што је Топаљској комунитади посветио дужну пажњу, чији је резултат „Прва књига Топаљске општине – Темељна акта“, чије је издање Општина подржала кроз конкурс о издавачкој дјелатности, а промоција прикладни и  заслужено дио програма у част празника града.

Ово издање Горана Комара је 76. књига у издању Друштва за архиве и повејсницу херцегновску, а пружа значајну архивску грађу о раду Топаљске комунитади, запажа публициста Небојша Рашо.

– Заслуга за указивање на значај Топаљске комунитади, усуђујем се рећи, искључиво је др Комара. Он је упорно указивао на њену важност, као народне историјске творевине. На многобројним промоцијама упорно је понављао значај ове Општине или Државе, како су вољели да кажу стари Топљани – казао је он.

Рашо је подсјетио на историјске чињнице о оснивању и развоју Топаљска комунитади и истакао да је током савремене историје власт небројено пута скривала истину о првој аутономној општини у вријеме Млетачке републике.

Како је појаснила представница Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“, професорица Мила Тројановић Гашић, књига је подјељена у три дијела.

– Први дио чине преводи и темељна документација Топаљске Општине, историјског језгра Општине  Херцег Нови од 1718-19 до 1779. године. Централни дио књиге чине акта Општине сабрана у књизи Топаљске комунитади озанчене бројем два. Трећи дио књиге је у ствари прилог историје Топаљске комунитади након пада Млетачке републике – информисала је она.

Тројановић Гашић је представила и досадашњу издавачку дјелатност Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“.

Промоција књиге Горана Комара Прва књига Топаљске општине – Темељна акта“ уприличена је у оквиру програма „Нови видици“, свечаности поводом Дана општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here