КАШЊЕЊЕ ПРОЈЕКТА НА ЛУШТИЦИ РЈЕШАВАЋЕ РАДНИ ТИМ АГЕНЦИЈЕ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Влада Црне Горе је усвојила је Извјештај Савјета за приватизацију о реализованим инвестицијама, сходно Одлуци о давању у дугорочни закуп земљишта на полуострву Луштица, Општина Херцег Нови, за период 1. децембра 2019 до 30. новембра 2020. године. Влада је задужила Агенцију за инвестиције да формира оперативни радни тим који ће, у сарадњи са инвеститором, приступити рјешавању свих до сада нереализованих обавеза.

Уговором је предвиђен закуп локације на Луштици укупне површине 510.927 м² на период од 90 година закључен је 11. септембра 2009. године између Владе Црне Горе и компанија Northstar из Подгорице и Equest Capital limited – Channel Island. Уговором су дефинисане укупне инвестиционе обавезе у исносу од 210 милиона еура, од чега су минималне обавезе у првој фази 80 милиона еура за које се конзорцијум обавезао да ће реализовати у року од пет година од дана почетка инвестиционог периода.

Имајући у виду да реализација пројекта касни због тога што органи државне управе и локалне самоуправе у претходном периоду нијесу ефикасно и благовремено извршили преузете обавезе, Влада је задужила Агенцију за инвестиције да формира оперативни радни тим који ће чинити представници надлежних органа, који ће, у сарадњи са инвеститором, приступити рјешавању свих до сада нереализованих обавеза, као што су питање експропријације, инфраструктура, припрема Протокола о отпочињању минималне инвестиционе обавезе, доношење ХИА студије. Савјету за конкурентност препоручено је да, у оквиру своје надлежности, предложи модел отклањања системских проблема (бизнис баријера) са којима се сусријећу инвеститори у Црној Гори, а који су настали због неажурности државних органа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here