Дружење сликара и публике: Мартиновић стручно објаснио своје радове

Сликар Илија Мартиновић, чија је ретроспективна изложба „Умјетност без градница“ отворена у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, припредио је синоћ стручно вођење кроз поставку.

Како прича за РТХН, бројна публика на отварању и разговори, али и инсистирање запослених у Градској галерији подстакли су га да организује својеврсно дружење са посјетиоцима галерије.

– Ово је први пут да ја знам да је неки аутор тако причао са публиком. Обрадовало ме што могу са њима проћи кроз слике, што ће они моћи да ми постављају питања о слици, насловима, техници, порукама слика, када су слике рађене и слично – наводи он.

Публика дуго није имала прилике да види Мартиновићеве слике, које је он тек стидљиво приказивао на колективним изложбама, али захваљујући мецени и пасионираном љубитељу умјетности и филателије, Тому Катурићу, то се промијенило.

– Увијек сам имао једну, двије или три слике, да бих могао изожити код њега у галерији, гдје су Станић и сви познати излагали. Била је то за мене велика част. Радио сам у сијенци, можда сам на сваких 10 година правио самосталну изложбу – прича Мартиновић.

Како је у припреми Херцегновска ликовна сцена, изложба која годинама расте и коју локални аутори воле, Мартиновић скромно наводи да је можда уморан за нешто ново.

– Покушаћу да завршим једну слику, ако успјем, ако не, можда прихвате да изложим неку са ове изложбе, а коју нису сви видјели. Дође тако до замора материјала, па и идеја и свега осталога и тражи одмор. Сваки материјал тражи одмор, па и ја – казао је Мартиновић.

Његову реторспективну изложбу „Умјетност без градница“ публика може погледати још  11, 12. и 13. октобра, јер ће Галерија наредна три дана бити затворена због привременог уступања просторија учесницима 7. Међународног фестивала хорова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here