Отворена изложба Тонија Шканате у „Спа галерији“ Института Игало

Спа галерија Института Игало

Изложба аутора Антона Тонија Шканате, постхумно је отворена у „Спа галерији“ Института “Др Симо Милошевић” у Игалу. Ни тешка дијагноза Дишенове (Dychenne) дистрофије мишића, није га спријечила да радост, осмијех и свјетлост сачува у својим сликама и подари нама.

Присутне је поздравио Жељко Вавић , уз сјећање  на дружење са Тонијем током његових честих боравака у Инситуту.  

Тони је обогаћивао цртајући и бојећи оловком, дрвеним и воденим бојама, темперама и фломастерима. Од пете до последње године живота долазио је на рехабилитацију у Институт, гдје је стекао пуно пријатеља и познаника.

Изложбу је отворила новинарка Антонела Стјепчевић, која је казала да су неки од радова који су овдје изложени, настали у Институту Игало.

„Када сам видио велики опус радова Антона Тонија Шканате, више од 400 цртежа, слика мотива, био сам импресиониран, симболиком маштом којом он вјешто барата. Велики опус радова Антона Тонија Шканате, више од 400 цртежа, слика, мотива, био сам импресиониран маштом и симболиком којима он вјешто барата. Његови ликови, сцене, приказивање опсјена, варљивих слика, чаролија, утвара, сањарија, нестварних пејзажа, воде нас у један умјетников необични, фантазмагорични свијет…Стварајући експресивне облике својих “људића”, аутор као да је позивао на загрљај, љубав и пријатељство, осјећајући се притом слободно. Идеја је да покажемо Тонијев свијет, прије свега креативни, као и да подстакнемо и охрабримо друге, њему сличне, да пронађу своју радост и свјетлост, поручили су организатори.Истанчаним осјећајем за боју ствара пејзаже и догађаје. Цртежи два чудна лика из његове маште, зна чистим линијама да дочара оно што замисли .Његове маштовите колор интервенције на црно-бијелим фотокопијама ликова познатих глумаца су изузетне и сигурно могу да буду изложене на изложбама уз радове познатих концептуалних умјетника“…пренијела  је Стјепчевић ријечи академског графичког дизајнера, Бранка Бамби Бачановића.

Бираним ријечима захвалности присутним се обратила Тонијева мама Маријана Мишић Шканата.

-Дио тог његовог свијета који се види овдје на радовима су свих ових људи из Игала,са којима смо се дружили  и ја се њима захваљујем. 

Изложбу Тонија Шканате који је 22 године живио у Тивту, можете погледати у Спа галерији Института и осјетити радост и слободу, баш како се и Тони осјећао, стварајући своја дјела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here