Округли сто: Mаслинарство у функцији развоја руралног туризма

Округли сто на тему  “Значај маслинарске производње као турстичког производа за економски развој руралног подручја”, у организацији Маслинарског друштва Бока, једног од партнера у прекограничном пројекту  COOPeR  ( Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора ) одржан је у Тивту.   

Предсједник општине Тиват Жељко Kомненовић је казао да је маслина света биљка, те да има битну функцију за рурални развој Црне Горе:

 – Потребно је да се вратимо традицији, али и будућности јер је и само маслинарство у агенда свих нових европских смјерница, али и локалних планова, с обзиром да и Општина Тиват, преко својих агенди Секретаријата за привреду и Секретаријата за унапрјеђење простора улаже доста пажње на рурални развоји и на подршку пољопривредним произвођачима, поручио је он.

Извршна директорица Маслинарског друштва Бока Весна Ђукић истакла је  да је веома задовољна сарадњом са свим партнерима, те да су уз многобројну подршку успјели, иако као НВО, све активности да имплементирају и приведу крају:

– Ово је само једна у низу активности посвећена маслинарству, окупили смо и маслинаре, мала и средња предузећа, људе из јавног сектора, научнике и бројне стручњаке из научних институција. Говорили смо о свим битним аспектима за маслинарство и драго нам је да се велики број људи окупио, казала је она.

Kоментаришући положај маслинара у Црној Гори Ђукић је казала да је то ствар појединца, и његове жеље и ангажованости:

– Задњих дестак година активности удружења маслинара у Црној Гори у сарадњи са Институтом и Биотехничким факултетом доносе велике резултате, и о маслини се говори много више него што је то ранији случај. Свакако се један велики напредак огледа у томе што смо успјели да утичемо на укус потрошача, али и да подстакнемо јавно мијење и саме потрошаче како би се више посветили квалитету производње маслиновог уља, закључила је она.

Представник Института за јадранске културе и мелиорацију крша у Сплиту, мр.сц. Јакша Рошин казао је да су пројекти прекограничне сарадње веома значајни за развој маслинарства. Њихов значај, нагласио је, посебно се огледа у размјени искустава међу државама:

– То је веома битно, нарочито, за Црну Гору и Босну и Херцеговину које су као државе тек у преговорима за улазака у ЕУ. Хрватска већ има искуства, нарочито, стечена у оваквим пројектима. Данас сам говорио конкретно о агро-техници код маслине са нагласком на овај период који нам предстоји, од бербе до цвата. То је период када се код маслине одвијају најважнији агро – технички захвати, резидба као најважнији захват, затим заштита и обрада у маслинику и по потреби наводнањвање маслиника, казао је он.

Звонимир Милетић испред Господарске коморе Федерације БиХ казао је да је поменути пројекат само један од пет активности које спроводе у пројекту COOPeR, у коме имају пет партнера из три различите државе:

– Са једне стране имамо Институте и удружења која се баве маслинарством, а са друге су Господарске коморе из које и ја долазим, те град Мостар, који је  главни партнер овога пројекта, а који има најзначајнију улогу а то је изградња Центра за маслинарство. Овај округли сто је само један дио те цијеле приче, гдје присутни кроз предавања могу стећи разна корисна искуства, рекао је он.

Да је маслинарство у једној мјери заборављена грана пољопривреде на територији Црне Горе, мишљења је секретар Секртаријата за привредни развој и туризам Ведран Божиновић:

Ведран Божиновић

-У суштини, у цијелом смислу развоја туризма маслинарство је значајно јер доприноси побољшању понуде и развијању туризма, поготово, у периоду пред и постсезоне. Надам се да ће овакви и слични догађаји допринијети бољем положају маслинарства, поручио је Божиновић.

Значај округлог стола је вишеструк јер представља сарадњу између научне заједнице и пољопривредних произвођача, мишљења је проф.др Мирко Kнежевић са Биотехничког факултета Универзитета Црне Горе:

Др Мирко Кнежевић

-Биотехнички факултет, односно, Центар за земљиште мелиорације има одговарајућу улогу у контроли плодности код гајења маслина и давања адекватних препорука. Из  угла из којег ја посматрам маслинарство је више везано за заштиту земљишта, што је јако значајан фактор за земљишта која су под маслинама и самим тим су заштићена, образложио је др Кнежевић.

Извор: Медиабиро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here