ФРАЈЛЕ: ВОЛИМО ХЕРЦЕГ НОВИ, ИМА СЛИЧНОСТ СА НОВИМ САДОМ

Добро познате четири младе даме које из године у годину својом харизмом и непосредношћу освајају публику широм региона – Фрајле, причају за рубрикуСрце бира Херцег Нови. Марија Мирковић, Наташа Михајловић, Јелена и Невена Буча чланице су групе The Фрајле. Четири чаробна вокала и двије акустичне гитаре, то је почетак приче а наставак су наступи који се нижу  од 2009. Године, посебни и другачији, наступи који их издвајају од осталих извођача на музичкој сцени и који  привлаче публику различитих музичких усмјерења.

Невена и Марија за наш Портал откривају како су баш код  нас на мору,  формирале групу због једне несрећне љубави која их је спојила. Причају колико им је било тешко да успију зато што су жене, како изгледа њихов војвођански танго на мору, сматрају да све четири имају мангупско-бећарску црту, а откривају и која од њих  једва чека да живи поред мора.  Ту је и одговор на  кључно питање: због чега њихово срце бира Херцег Нови.

Пише: Викторија Самарџић

Преко деценију сте на сцени и нисте дозволиле да вас ишта промијени. Како сте успјеле да останете доследне себи?

Марија: Од самог почетка  и данас музика коју волимо је  наш пут, вероватно због тога. Наравно, мислим да смо се доста промениле визуелно, али и музички. Што се тиче музичког стила и укуса, остале смо доследне себи.

Да ли вам је било  теже да успијете зато  што су у групи само жене?

Невена: Са једне стране јесте, а са друге није. У неким стварима мушкарцима је много лакше, треба им много мање времена да се спреме за наступ, па до  неких организационих ствари. Али, била  је  предност када смо се 2009. године појавиле као четири девојке са две гитаре. То је у мору мушких бендова који су имали исту почетну тачку, нас издвојило и одмах смо постале препознатљиве. Ко не би приметио четири жене?(смех)

Све Фрајле су завршиле факултет, а музика је љубав коју живите и у њој бескрајно уживате. Да ли је било тешко одустати од струке и кренути од нуле?

Марија: Мени апсолутно није било тешко да одустанем од струке. Била сам чак пресрећна што сам одустала. Музика је много лепша страна живота него право. Право је дивно ако га волите, али све четири смо се поред факултета већ увелико бавиле музиком. Ја сам завршила факултет због маме и тате, њима је то била велика жеља. Па ако им је то била баш жеља, шта ме кошта четири године да учим- ништа. Још сам постала паметнија од тога. (смех)

Како се приватно слажу психолог, професор француског језика, правник и еколог?

Невена: Свака Фрајла са неком има своју посебну конекцију, дружење и однос. Рецимо Наташа и ја волимо природу и када смо на мору, Марија и Јелена воле да стварају хитове.

Ко је највећа дама међу вама?

Марија: Јеца (Јелена Буча) је највећа дама међу нама у смислу облачења и жеље да има мушкарца који ће је заштити. Волимо све доба џентлмена.

Невена: Све четири имамо мангупско-бећарску црту.

Имале сте разне атрактивне наступе широм свијета: концертни перформанс на 10.000 м надморске висине у авиону, пјевале сте и свирале у музеју, хидроелектрани, супермаркету, манастиру, вртићу, болници, чак и у Парламенту у Бриселу…Који вам је био највећи изазов?

Марија: Мени лично Парламент у Бриселу. Био ми је изазов како да извучемо парламентарце са седнице да дођу на нашу свирку у холу.

Невена: То је било занимљиво, пошто су сви они тамо доста званични и уштогљени, а требало је направити неку атмосферу. Али смо на крају успеле. И на 10.000 метара ми је било феноменално, зато што је у авиону велика бука и, како год да свирате, не може звук да допре ни два реда испред, а ни два иза. Цуре су се снашле, па су узеле микрофоне које користе стјуардесе и тако су певале да их чује цео авион.

Колико вам се живот промијенио откако је почело доба короне?

Марија: Како нама, тако и свима. Нама се посебно променио, јер смо ми последњих десет година стално на путовању и на концертима и нисмо баш толико дуго навикле да будемо на једном месту и код куће. Мени је то доста трауматично. Једва чекам да се све смири.

Чему вас је ова глобална ситуација са пандемијом научила и које вам је навике промијенила?

Марија: Како да се не пакујем више.(смех)

Невена: Спорији начин живота. Сада имамо неке навике и рутине које су везане за једно место.

Како изгледа ваш “војвођански танго” овдје на мору и колико га прилагођавате?

Марија: Имамо морски репертоар и, кад смо на мору, ми волимо да кажемо да смо клапа. Имамо романтичне морске репертоаре. Волимо да дођемо на море. Волимо и зимске морске концерте кад нема буре, наравно.(смех)

Да ли стварно знате да плешете танго?

Невена: Да, знам да плешем танго, мада морам да признам да га нисам дуго плесала, али сам ишла у плесну школу у Новом Саду. Плесала сам танго у једном споту, Наташа исто плеше танго у другом споту на крају. Танго је врло сензуалан.

У чему сте остале старомодне?

Невена: Неки вредносни систем, култура, љубав, цвеће – никада неће изаћи из моде. То је увек дивно видети. Култура не би требало да изађе из моде. Наравно, ни романтика.

Војвођанке сте, али сваки слободни тренутак се трудите да будете на обали мора. Која од вас је највише морски тип?

Марија: Ја сам морски тип! Обожавам море и једва чекам да живим поред њега. Моје ново занимање ће бити „живот поред мора“!

Невена: Ја кажем:Ко се родио на мору, тај је победио!

Да ли може једна од вас да нам исприча неку љетњу анегдоту са мора?

Невена: Једна од највећих је да смо ми настале на мору. Бенд је настао у Будви 2009. године. Марија је имала једну велику љубав на мору и рекла је: „Цуре,идемо да видимо тог момка!“ Отишле смо, али га, нажалост, није освојила. Од те жеље да освоји момка, настао је бенд. То је највећа анегдота са мора.

„Све би секе љубиле морнаре“, а јесу ли и да ли би Фрајле?

Невена: Увек!

Марија: Морнаре не, јер скоро никада нису код куће.

Шта за вас представља морска чаролија?

Невена: Где ме нађе?! На мору је све романтично, не треба ти ништа! 

Марија: Месечина која обасјава море и мирис борова у позадини и када је поред вас права особа. Наравно, и нека музикица у позадини.

Које успомене носите са концерта у Херцег Новом?

Невена: Ми Херцег Нови јако волимо! Имамо доста пријатеља и кумова и љубави неке. Све нам је у Херцег Новом! Концерти су увек врло инспиративни, блиски, са пуно драгих људи.

Марија: Сећам се да смо пре дочека једне Нове године, чекале тонску, слушале неку дивну музикицу и јеле феноменалну рибу!

Због чега ваше срце бира Херцег Нови?

Невена: Херцег Нови ми има неку сличност са Новим Садом. Посебан је! Наше срце дефинитивно бира Херцег Нови који је предиван град пун драгих и дивних људи.

Марија: Сећа ме на младост и провод. Волимо Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here