ИСТРАЖНО БУШЕЊЕ ПОЧИЊЕ 25. МАРТА, ОЧЕКУЈУ ВЕЛИКО ЛЕЖИШТЕ НАФТЕ

Реноминарани конзорцијум компанија Ени-Новатек за неколико дана почиње прву истражну бушотину нафте у Црној Гори, најавио је министрар капиталних инвестиција Младен Бојанић. Државни секретар у министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић казао је да је почетак истражног бушења планиран за 25. март и казао да се очекује доста велико лежиште нафте.

-Очекујемо да ће Црна Гoра од тог посла убирати значајне бенефите и да ће то бити једна од главних ствари која ће учинити да Црна Гора диверсификује своју економију да више не будемо зависни само од тутизма и услуга, казао је Бојанић.

Државни секретар у министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић је казао да је концесиони уговор са конзорцијумом Ени-Новатек потписан 2016. године и планирано је да се развија у двије фазе.

Он је казао да би постројење које ће се користити за бушење требало би да буде на локацији 13. марта у 23 сата увече.

-Очекује се почетак истражног бушења 25. марта, казао је Перуновић и додао да је све како треба те да остало да се направи пробни лет хеликоптером и посао може да почне. Он је казао да се очекује да ће посао трајати 4,5 до 6 мјесеци у зависности од оноша што будено имали у бушотини.

-Очекује се доста велико лежиште нафте. Сви смо оптимисти. Видјећемо какви ће бити резултати. Тек након 6 мјесеци када дотакнемо дно бушотине знаћемо о чему се ради конкретно али прелиминарни подаци су јако оптимистични“, казао је Перуновић.

Он је прецизирао да ће се прва истражана бушотина налазити на 14 наутичких миља или 28 километара од обале у оквиру свог концесионог блока.

„Други концесионар Енергиан је тражио анекс уговора и они су у фази тражења партнера“, додао је Перуновић.

Пројекат је изазвао пажњу удружења еколога, казао је министар Бојанић и  додао да је Влада посвећена заштити животне средине, а у складу са тим биће рађен пројекат.

-То је питање које не може ова власт да ријеши заувијек. Увјерени смо да може и екологија и економија. Не можемо да санирамо ни црне тачке ако немамо новца. Министарство је спремно да да зелено свјетло за многе пројекте које ће уз пуну заштиту животне средине учинити да Црна Гора диверсификује економију, повећа запосленост и екомомске бенефите за све грађане Црне Горе, казао је Бојанић.

Како су раније казали из Управе за угљоводонике, прво истражно бушење се реализује у складу са Радним програмом Уговора о концесији за истраживање и производњу угљоводника са концесионарима Ени и Новатек који је потписан у септембру 2016. године.

Концесионари Ени и Новатек су, у складу са обавезама из Радног програма Уговора о концесији за истраживање и производњу угљоводоника, извршили 3Д сеизмичка истраживања крајем 2018. године, а током 2019. године извршена је обрада прикупљених података, као и геолошке и геофизичке студије. На основу обрађених података дефинисан је проспект за који се врши прво истражно бушење. Почетком 2020. године завршено је геомеханичко испитивање тла на микролокалитетима, а у циљу утврђивања геомеханичких својстава морског дна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here