СЛЕДЕЋЕГ МЈЕСЕЦА ПОЧИЊЕ РАД ДНЕВНОГ ЦЕНТРА У СУТОРИНИ

Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју биће предат на употребу за мјесец, ако епидемиолошка ситуација не поквари планове, казала је потпредсједница Општине Херцег Нови Весна Самарџић у емисји „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић. Она је нагласила да ће урадити све што је у њиховој могућности да се у наредном периоду у тој установи обезбједе услови за боравак и особа старијих од 27 година.

-Завршни радови су у току и очекујем састанак са извођачем радова за седмицу, можда чак и овог петка. Пресељење би требало да се догоди за 15 дана или најкасније за мјесец, ако се епидемиолошка ситуација стабилизује. Селидба са Топле је почела, запослени раде и преноси се све што је сада у могућности. Дневни центар је веома значајн пројекат за Херцег Нови на који се дуго чека. Дуго смо били подстанари у Игалу, сада на Топлој. Општина Херцег Нови је једна од ријетких која средства за Дневни центар није добила из капиталног буџета државе већ смо средства обезбједили другачије, кроз донацију Америчке морнарице. Уз доста муке, задовољство ми је што сам била дио овог пројекта, мислим да смо изградњом центра доста урадили за ОСИ у нашем граду, казала је потпредсједница Самарџић.

Објснила је да се и током изградње и планирања разговарало да у Дневном центру буде мјеста и за старије од 27 година, те да ће урадити све што је у њиховој моћи да тако и буде.

-То нам је жеља, да изађемо у сусрет онима којима је потребно, посебно онима који су социјалне категорије. За трансформацију установе на 27+ потребно је све ускладимо са законом и дефинишемо са ресорним министрством како бисмо могли планирати буџетом финансирање, казала је Самарџић.

Премда је у почетку када се оформио Дневни центар, договор био да се о њему и расходима подједнако брину држава, Општина Херцег Нови и Центар за социјални рад, временом су се, како каже Самарџић, сви полако повлачили, а Општина Херцег Нови преузела највећи дио терета.

-Општина финансира 130 000 еура на годишњем нивоу, а држава 20 000 еура. Не кажем да Општина не треба да учествује, али без добре сарадње са државом, то је немогуће. Потребно је што прије сјести са представницима Министарства финансија и социјалног старања и договорити све појединости. Допис је већ упућен и навели смо све што се тиче измјена Закона о социјалном старању, казала је потпредсједница ОХН.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Ситуација је много боља него прије 15 дана казала је потпредсједница Самарџић која је и чланица Оперативне групе Општине Херцег Нови за борбу против ширења корона вируса.

-Свакодневно контактирамо са Министарством здравља. Много је тежа ситуација била прије 15 дана када је био већи број обољелих међу здравственим радницима. Био је то моменат када се требало додатно се посветити како би се ријешио проблем. Мјере су ригорозне, погођен је привредни сектор и економске последице ћемо тек видјети. Свјесни смо да су у незавидној ситуацији, али са друге стране свакодневно смо имали смртне исходе. Зато се морало опредјелити за строже мјере. Молим грађане да воде рачуна, да сачувају и себе и своје ближње. Надам се да ће мјере ускоро дати резултате и да ће ускоро доћи до попуштања мјера. Дали смо препоруку ресорном министарству да се слиједи примјер Хрватске те да се дозволи рад угоститељских објеката који имају терасе, истакла је Самарџић.

Она је саопштила да се до сада преко 1000 грађана Херцег Новог пријавило за вакцинисање и још једном упутила позив свима да се пријаве и вакцинишу.

ТОКОМ САМО ДВА МЈЕСЕЦА ГРАЂАНИ УПУТИЛИ СТОТИЊАК ЗАХТЈЕВА ЗА ПОМОЋ

Доста је људи којима је потребна једнократна помоћ, па је за само два мјесеца и десетак дана Општини упућено око стотину захтјева за помоћ.

-Екомска ситуација је лоша и мислим да ћемо посљедице пандемије тек осјетити. Током 2019. године имали смо 306 захтјева, прошле године 360, а ове, за око 100 само за два мјесеца и десетак дана. Јављају нам се људи који до сада нису. Проблем је у томе што су сада стопирана сва социјална давања, због расписивања избора, што је у складу са Законом о финансирању политичких субјеката. До 15. маја нећемо моћи да исплаћујемо помоћ, што ће бити отежавајућа околност и што ће негативно утицати на све суграђане којима је помоћ потребна. Захваљујем све организације које помажу свима којима је потребну. Биће збринути они којима је потребна помоћ, удружени са хуманитарним организацијама, покушаћемо да им помогнемо.

ГЕРОНТО ПРОГРАМ

Пројектом је обухваћено 80 корисника старијих од 65 година, а помоћ им обезбјеђује девет геронто домаћица. Упркос томе што су се из пројекта повукли и ЗЗЗ ЦГ и надлежно министарство, Општина је наставила да обезбјеђује помоћ својим суграђанима.

-Ми желимо то да радимо, сматрамо корисним али смо морали да испитамо оправданост пројекта за који је буџетом опредјељено 45 000 еура. Испитивали смо све кориснике, нико од њих 80 није дао ниједну примједбу, сви су веома задовољни. Пројекат није прекидан ни једног тренутка. Наше геронто домаћице су посвећене, обављају лавовски посао посебно током последње године и сада су укључене у хуманитарни дио тима Општине, Црвеног крста, организација, казала је Самарџић и позвала грађане старије од 65 година да се јаве ако желе бити дио геронто програма.

ИЗГРАДЊА ШКОЛЕ У ИГАЛУ – УПУЋЕН ДОПИС МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА И СОЦИЈАЛНОГ СТАРАЊА

Најизгледније локације за изградњу школе су двије парцеле које су у власништву Института „Др Симо Милошевић“, па је прослијеђен захтјев Министарству финансија и социјалног старања да се укључи у даље разматрање проблема.

-Они ће укључити институције и органе које сматрају потребним, можда и Савјет за приватизацију, како би размотрили како да се земљиште Института прекњижи на Министарство просвјете или Општину Херцег Нови. Прво ће се са Институтом разговарати која локација им је мање битна и значајна. Имамо обећања да ће средства за изградњу школе бити дио капиталног буџета државе за ову годину. Што се тиче пројектне документације, Влада има могућност да да УТ услове, да преко својих надлежности обезбједе дозволу за градњу школе, казала је потпредсједница Самарџић која је чланица Радне групе за изградњу школе у Игалу.

НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА ОЧЕКУЈУ БОЉИ РЕЗУЛТАТ

ОО СНП Херцег Нови очекује бољи резултат на локалним изборима 9. маја од претходног када су изборили два мандата, а потврду добијају од грађана са терена.

Она објашњава да на термин одржавања избора нису могли утицати као функционери и припадници политичких партија.

-За нас у СНП датум није од важности, ми смо спремни, казала је Самарџић, потпредсједница Општинског одбора СНП ХН и чланица Главног и Извршног одбора СНП ЦГ.

Одласком Данијеле Ђуровић, досадашње предсједнице ОО СНП на мјесто посланице, дошло је до промјена у новском одбору, партију воде потпредсједници до изборне конференције крајем године или конгреса на љето.

-То нам не компликује ништа што се тиче припреме избора, одбор води пет потпредсједника, радимо заједнички, можемо сагледати проблеме из више углова и са више аспеката, а имамо позитивне реакције на терену. Радимо, комуницирамо са људима. Задовољство ми је што за последња два мјесеца имамо око 150 нових чланова.Тек нам предстоји велики рад, како сада ствари стоје, какве сада имамо реакције грађана и инпуте мислим да ће бити добро.

Очекује бољи резултат на изборима 9. маја, а да ли ће наступити самостално или у коалицији, одлучиће органи партије.

-По Статуту партије је самосталан излазак на изборе и лично бих то вољела. Позвала бих и остале колеге да свака партија изађе самостално. Ми немамо проблем ни са ким, ни са ДПС, они слабе и на државном нивоу. Знали смо доста тога и раније, а оно што се свакодневно објелодањује, не иде у прилог ДПС-а и да сам њихов члан било би ме срамота, казала је Самарџић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here