Локални избори у 13 општина и Главном граду расписани за 23. октобар

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић  донио је нову Одлуку о расписивању локалних избора у 11 општина и Главном граду Подгорица, као и Одлуку о расписивању пријевремених избора за одборнике у Скупштини општине Тиват и Скупштини општине Будва, утврдивши датум њиховог одржавања за  23. октобар 2022. године, саопштено је из Кабинета предсједника Црне Горе.

– Предсједник Црне Горе данас је донио Одлуку о обустављању извршења одлука о расписивању избора за одборнике, поступајући сагласно Одлуци Уставног суда Црне Горе, која је ступила на снагу 1. августа  и има за непосредну правну посљедицу укидање Закона о допуни закона о локалној самоуправи. Тиме је обустављено извршење одлука о расписивању избора за одборнике Скупштине Главног града и скупштина општина: Бар, Бијело Поље, Даниловград, Kолашин, Плужине, Пљевља, Шавник и Жабљак, којима је у јуну, односно јулу мјесецу ове године истекао мандат, саопштио је савјетник Предсједника за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић.

Он је навео да је обустављено и извршење одлука о расписивању пријевремених избора за одборнике Скупштине општине Тиват и Скупштине општине Будва, чије је сазиве претходно распустила Влада Црне Горе.

-Поступање Предсједника Црне Горе, у конкретној правној ситуацији, комплексној и са аспекта нашег уставно-правног система, затим међународних стандарда и добре праксе, такође се наслања и на Закон о Уставном суду Црне Горе. Наиме, свако је дужан да поштује одлуке Уставног суда, а ставови о одређеним питањима изражени у његовим одлукама обавезујући су за све државне органе. Стога, Предсједник Црне Горе, нарочито је узео у обзир члан 66 Закона, према којем је императивно утврђено да извршење коначних појединачних аката донијетих на основу закона, односно других прописа и општих аката, односно, појединих њихових одредаба, за које је одлуком Уставног суда утврђено да нису у сагласности са Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима, односно са Уставом и законом, не може се дозволити ни спровести, а ако је извршење започето, обуставиће се, наводи се у саопштењу.

Имајући у виду правни вакуум који би настао, те члан 22 Устава Црне Горе, којим се јемчи право грађанима на локалну самоуправу, Предсједник Црне Горе је донио нову Одлуку о расписивању локалних избора у 11 општина и Главном граду Подгорица, као и Одлуку о расписивању пријевремених избора за одборнике у Скупштини општине Тиват и Скупштини општине Будва, утврдивши датум њиховог одржавања  за 23. октобар 2022. године…Поменуте одлуке ступају на снагу даном доношења, а биће објављене у ,,Службеном листу Црне Горе” и ,,Службеном листу Црне Горе – општински прописи, закључено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here