Скоро 100 милиона еура потраживања за Мељине комплекс

Болница Мељине

Стечајном управнику компаније Мељине комплекс, Ладу Шекуларцу, пристигло је седам пријава потраживања укупне вриједности скоро 100 милиона еура, саопштено је на првом састанку повјерилаца у Привредном суду.

Од компаније која је била у власништву бизнисмена Душка Кнежевића, највише потражује држава, па је заштитник имовинско-правних интереса пријавио потраживање од 80 милиона, које се односи на судски спор покренут прије више година за раскид уговора о приватизацији болнице Мељине, а траже и додатних 6 милиона за одштету. Шекуларац није прецизирао на шта се тај дио односи, пише Побједа.

Потраживања од по око 6 милиона пријавиле су и двије банке које су биле у Кнежевићевом власништву, сада у стечају, Инвест банка Монтенегро и Атлас банка, док оснивач Мељине комплекса, Атлас капитал група, тражи 67.000 еура, које је ова компанија у њихово име уплатила, када је стечај због дуга за зараде и доприносе тражила тадашња директорица Оливера Елез Михајловић.

Општина Херцег Нови, која је и иницирала стечај због неизмирених пореских обавеза, пријавила је преко 800.000 еура потраживања, а Управа прихода и царина 59.000.

Стечај у Мељине комплекс судија Драган Вучевић отворио је 26. маја, што је недавно потврдио и Апелациони суд, одбивши жалбу ове компаније.

Апелациони суд је оцијенио неоснованим наводе жалбе, указујући да је првостепени суд утврдио да је Мељине комплекс трајније неспособан за плаћања, односно да је обуставио плаћања у периоду од 30 дана непрекидно.

Утврђено је и да су сви пословни рачуни ове компаније укинути, два у бившим Кнежевићевим, банка ИБМ и Атлас на љето 2018, а код ЦКБ-а крајем прошле године.

Одбачени су и наводи да је одлука о стечају базирана на непотпуном извјештају привременог управника, имајући у виду да је приложен документ Специјалног државног тужилаштва (СДТ) да је управник у њиховим просторијама извршио увид у финансијске списе који су у њиховом посједу.

Овај суд је оцијенио да су се стекли услови да Општина Херцег Нови тражи стечај, без обзира што није успоставила залогу на непокретностима ове компаније на цијели износ потраживања, већ само на дио.

На састанку је формиран Одбор повјерилаца који ће чинити представници Општине Херцег Нови, Управе прихода и царина и Атлас капитал групе.

За наредну сриједу заказано је рочиште за испитивање потраживања, а Мељине комплекс је, како је казао њихов заступник, обавијестио управника да намјеравају да поднесу план реорганизације, за шта је рок 60 дана од отварања стечаја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here