Аџић: Заштитићемо жртве и унапређивати систем борбе против трговине људима

Од почетка године у Црној Гори идентификовано је девет жртава трговине људима, саопштено је данас на отварању Регионалног експертског састанка за борбу против сајбер и технолошки олакшане трговине људима у циљу сексуалне експлоатације, укључујући и дјецу у земљама југоисточне Европе.

Састанак је данас у Кумбору отворио, министар унутрашњих послова, Филип Аџић.

Како је саопштено из овог Владиног ресора, Аџич је, захваливши Канцеларији УН за дрогу и криминал и Министарству Европе и спољних послова Француске на подршци и помоћи коју пружају црногорским органима надлежним за борбу против трговине људима, истакао да Црна Гора има добре резултате на овом плану.

– На стратешком и оперативном плану показујемо озбиљан приступ овом проблему, а као резултат рада формираних тијела од почетка године идентификовали смо 9 жртава трговине људима у Црној Гори. Циљ нам је не само да спријечимо и истражимо случајеве трговине људима, већ да у највећој могућој мјери заштитимо жртве – истакао је министар Аџић.

Трговина људима,како је казао, изазов је који не познаје границе.  Починиоци ових кривичних дјела  све више користе савремене канале комуникације да регрутују и искоришц́авају своје жртве, те је на државама да константно унапређују свој одговор на ове изазове.

Министар је исказао очекивање да ће данашњи скуп бити добра прилика за размјену искустава и пракси у циљу даље борбе против трговине људима.

У том смислу, будући Регионални центар за изградњу капацитета у области сајбер безбједности за Западни Балкан имаће велики значај за унапређење капацитета и знања службеника када је у питању сајбер и технолошки олакшана трговина људима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here